Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: Lumea trebuie să se pregătească de o eventuală pandemie. Ce se întâmplă în România?

0
Health care members make first aid to people as they cover their faces with sanitary masks after the first cases of coronavirus have been confirmed in Hong Kong Coronavirus outbreak, Hong Kong, China - 23 Jan 2020 China has implemented a public transportation and airport lock down into different cities to slow down the spread of the Wuhan coronavirus., Image: 494432537, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Miguel Candela/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel ca lumea să facă mai mult pentru a se pregăti pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus, caracterizând drept „foarte preocupantă (…) creşterea bruscă” de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud şi în Iran, potrivit BBC.

„Este timpul să faci tot ce ai face ca să te pregăteşti pentru o eventuală pandemie. Însă, este prea devreme pentru a vorbi despre o pandemie. Încercăm să evităm această eventualitate ”, a declarat doctorul Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă pentru sănătate din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,în timpul unei conferinţe de presă, la Geneva, scrie news.ro

Pe site-ul său, OMS defineşte astfel noţiunea de pandemie: „Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (…) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporţia mai importantă a populaţiei fără nicio imunitate preexistenţă împotriva virusului”. 

Potrivit BBC, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a declarat luni reporterilor că numărul mare de noi cazuri apărute în ultimele zile în Iran, Italia şi Coreea de Sud este „foarte îngrijorător”. 

El a adăugat: „Pentru moment nu este vorba despre o răspândire necontrolată a virusului la nivel global şi nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei. Este momentul ca toate ţările, comunităţile, familiile şi indivizii să se concentreze pe pregătire. Nu trăim într-o lume alb-negru. Trebuie să ne concentrăm pe stopare, în timp ce facem tot ce putem pentru a ne pregăti pentru o eventuală pandemie”.

„Are acest virus potenţial pandemic? Absolut, are. Suntem acolo? Din evaluarea noastră, nu încă”, a mai spus Ghebreyesus.

Victor Costache: La acest moment nu avem niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, luni seară, că în acest moment nu există niciun caz confirmat de coronavirus pe teritoriul României.

La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat a făcut apel la populaţie să nu dea crezare informaţiilor neverificate cu privire la coronavirus.

În ceea ce priveşte stocurile de medicamente şi materiale de prevenţie, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că se lucrează „contra cronometru” pentru ca acestea să fie aprovizionate.

Totodată, ministrul Sănătății a explicat că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus.

„Avem la dispoziţie undeva în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional – o cifră confortabilă având în vedere situaţia în care ne aflăm. Locurile de spitalizare sunt în jur de 2.500 de paturi în toate secţiile şi spitalele de boli infecţioase din România, iar din acestea, 95 sunt paturi de terapie intensivă”, a spus Costache.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat că este vorba despre „4.172 de locuri în 125 de locaţii, aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe”.

Pe de altă parte, Costache a declarat că în momentul de faţă, sunt izolate la domiciliu aproximativ 1.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here