În cât timp trebuie să recupereze România ajutorul ilegal acordat CFR Marfă? Ce spune Ludovic Orban

0

România trebuie să recupereze 570 milioane de euro de la CFR Marfă, sumă considerată de Comisia Europeană ca ajutor de stat ilegal acordat companiei feroviare de stat. Ministerul Transporturilor a anunțat, luni seară, că oficialii de la Bruxelles au fost de acord cu prelungirea de la 4 luni la 6 luni a perioadei de recuperare de la CFR Marfă a ajutorului de stat.

„În urma demersurilor realizate de conducerea ministerului, din luna decembrie 2019, a declanşării procedurii de concordat preventiv, a asumării de către conducerea societăţii la începutul acestui an a bugetului de venituri şi cheltuieli cu pierderi de 0 lei şi ţinând cont de poziţia strategică pe care o ocupă CFR Marfă, reprezentanţii Comisiei au fost de acord cu prelungirea perioadei de recuperare de la 4 luni la 6 luni”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Transporturilor.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat pozitiv demersurile iniţiate la nivelul CFR Marfă, demersuri în urma cărora operatorul feroviar să poată să-şi desfăşoare în continuare activitatea, fiind un actor important pe piaţa transportului feroviar de marfă din ţara noastră.

Citiți și:
Ajutorul de stat acordat CFR Marfă este ilegal. România trebuie să recupereze 570 milioane de euro. Planul de redresare, depus la Tribunal

„Reamintim că investigaţia începută de către Comisia Europeană în 18 decembrie 2017 a fost finalizată informal în 2019, înainte de preluarea mandatului de către ministrul Lucian Bode. În acest sens, CFR Marfă a iniţiat procedura de concordat preventiv, o soluţie de prevenţie cu rolul de a asigura redresarea rapidă, desfăşurată sub supravegherea judecătorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activităţii societăţii şi rambursarea datoriilor conform prevederilor legale, interne şi comunitare”, se menționează în comunicatul Ministerului Transporturilor.

După mai mulți ani de pierderi, acum CFR Marfă vrea să ajungă la zero

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor precizează, în documentul citat, că în planul de redresare există două direcţii importante: una se referă la eficientizarea operaţională, astfel încât să fie generat un profit operaţional din cel de-al doilea an al derulării procedurii de concordat preventiv, iar cealaltă direcţie se referă la obţinerea de venituri prin valorificarea şi/sau darea în plată a activelor neproductive ale societăţii.

„Această a doua direcţie are drept scop capitalizarea şi achitarea creanţelor mai vechi. Printre măsurile de eficientizare putem aminti: creşterea volumului de mărfuri transportate prin implementarea unei politici comerciale la preţuri competitive, începând din acest an, definirea parcului de material rulant conform cerinţelor clienţilor, reducerea cheltuielilor de exploatare şi a cheltuielilor cu închirierea de vagoane prin investiţii în parcul propriu, înfiinţarea unui departament de restructurare cu obiective clare, reorganizarea structurii centrale şi a regionalelor CFR Marfă”, adaugă reprezentanţii MTIC.

Totodată, conducerea societăţii a promovat şi şi-a estimat un buget pentru anul 2020, fără pierderi. Acest lucru vine după mulţi ani în care bugetul a fost prognozat cu pierderi, acestea fiind şi mai mari la finalul anilor.

În anul 2017 s-a înregistrat o pierdere de 157,31 milioane de lei, în 2018 de 158 milioane de lei lei iar în 2019 se estimează pierderi de peste 200 milioane de lei.

„Reprezentanţii societăţii continuă discuţiile cu reprezentanţii ANAF şi cu cei ai Consiliului Concurenţei privind implementarea planului de redresare şi eficientizare a CFR Marfă”, mai spun reprezentanţii MTIC.

Ludovic Orban dă vina pe Guvernul Ponta

Premierul Ludovic Orban a declarat că decizia Comisiei Europene în cazul CFR Marfă este din vina Guvernului PSD şi a arătat că vor fi luate toate măsurile pentru salvarea companiei.

„Această decizie se datorează unui guvern care atunci când a majorat capitalul, deci practic a acordat un ajutor de stat, nu a notificat către Comisia Europeană şi nu a acceptat acordul Comisiei Europene pentru realizarea acestui ajutor de stat”, a spus Orban.

În primăvara lui 2013, premier era Victor Ponta, la guvernare era alianța USL, iar ministru la Transporturi era liberalul Relu Fenechiu (ministru între 21 decembrie 2012 și 12 august 2013).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here