Coronavirus a înroșit bursele. Prețul petrolului, în scădere

0

Acţiunile europene au înregistrat luni cea mai mare scăderea de la jumătatea anului 2016, iar preţurile petrolului au coborât cu aproape 5%, creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirusul din China făcându-i pe investitori să caute plasamente sigure, în aur şi obligaţiuni guvernamentale, relatează Reuters, citat de news.ro

Pe Wall Street, indicii bursieri au pierdut circa 3% după deschidere, iar indicele Dow Hones Industrial a pierdut aproape 1.000 de puncte, anulând întreaga creştere din acest an.

Bursa din Milano s-a contractat cu peste 5,5%, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire şi de decese provocate de coronavirus din italia, zone din nordul industrial al ţării fiind practic blocate.

Bursele din Frankfurt şi Paris au scăzut cu peste 4%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 3,8%, pierzând cel puţin 400 de miliarde de dolari din capitalizare în numai câteva ore.

Refugiu în aur și obligațiuni

În același timp, preţul aurului a urcat cu 2,5%, la 1.680 doalri uncia, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Obligaţiunile au crescut la rândul lor. Randamentul titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani a scăzut la sub 1,36%, pentru prima oară din iulie 2016.

Titlurile Trezoreriei SUA cu scadenţă de 30 de ani au atins un minim record de sub 1,81%.

Randamentul obligaţiunilor germane a scăzut la rândul său, la 0,48%, cel mai redus nivel în peste patru luni.

Virusul a ucis 2.592 de oameni în China, unde au fost raportate 77.150 de cazuri, şi s-a răspândit în 28 de ţări şi teritorii, potrivit Reuters.

Iranul, care a anunţat săptămâna trecută primele cazuri, a confirmat 43 de cazuri şi opt decese, majoritatea acestora fiind în oraşul sfânt Qom. Arabia Saudită, Kuweit, Irak, Turcia şi Afganistan au impus restricţii de călătorie şi imigraţie Iranului.

Euro a scăzut spre 1,08 dolari pe unitate, iar dolarul australian a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, de 0,6585 dolari pe unitate, din cauza riscurilor implicate de proximitatea de China.

Și cotația țițeiului a scăzut

Preţul petroluli Brent a scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,1 dolari, la 56,35 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană a coborât cu 3%, sau cu 1,64%, la 51,74 dolari pe baril. Preţul cuprului a scăzut cu 1,4%, iar cel al zincului cu 2,5%.

”Preţurile petrolului vor rămâne vulnerabile, traderii luând în calcul posibilitatea ca epidemia de coronavirus să devină pandemie”, a spus Edward Moya, analist senior la OANDA.

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here