Benzina și motorina, mai ieftine cu 32 de bani pe litru

0

Companiile petroliere au ieftinit benzina şi motorina cu 32 de bani pe litru, ca urmare a scăderii supraaccizei aplicate carburanţilor.

Astfel, potrivit datelor postate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, aplicaţie realizată de Consiliul Concurenţei, benzina standard în staţia Petrom Jiului costă 5,21 lei pe litru, în staţia Lukoil Alexandriei – 5,17 lei pe litru, MOL Barbu Văcărescu – 5,19 lei pe litru, iar la Rompetrol Ghencea – 5,3 lei pe litru.

Totodată, motorina costă 5,4 lei pe litru la Petrom Jiului, 5,5 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,4 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,49 lei pe litru la Rompetrol Mihai Bravu.

Preţurile diferă cu până la 10% de la o benzinărie la alta.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani. Cum acciza micşorată era mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, Ministerul de Finanţe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în anul 2020. În plus, acciza a fost indexată cu inflaţia.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a publicat rezultatele unei analize pe piaţa carburanţilor, din care a reieşit că există o concurenţă redusă în acest sector, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor în benzinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here