Ministrul Sănătății a vizitat Antibiotice Iași. Compania va deschide o nouă secție anul viitor

0

Victor Costache, ministrul Sănătății, a efectuat zilele trecute o vizită la Antibiotice, ocazie cu care conducerea companiei i-a prezentat planurile de investiții pentru următoarea perioadă.

Fiind prezent la Zilele UMF Iași, prilejuite de aniversarea a 140 de ani de la înființarea universității ieșene, noul ministru al Sănătății s-a întâlnit sâmbătă, 14 decembrie, cu managementul producătorului de medicamente Antibiotice și a vizitat două secții ale companiei.

Ioan Nani, director general al companiei, i-a prezentat lui Victor Costache planurile de investiții ale Antibiotice în capacități noi de fabricație și de cercetare pentru perioada 2020-2030, Ministerul Sănătății fiind acționarul majoritar al companiei, cu 53% din capitalul social.

Proiectele ambițioase de dezvoltare asigură atât consolidarea ca producător competitiv la nivel internațional în produția de medicamente injectabile, dermatologice și substanțe active, cât și alinierea la cele mai noi standarde de fabricație, specifice industriei farmaceutice la nivel mondial si care presupun alocarea de resurse financiare de câteva milioane de euro anual.

O alta temă de discuție abordată a fost inechitatea și lipsa de transparență și predictibilitate a taxei clawback care a ajuns să egaleze valoarea profitului anual, în condițiile în care compania plătește toate celelalte taxe aplicabile unei societăți comerciale pe acțiuni.

Discuțiile dintre gazde și oaspeți au fost urmate de vizitarea a două secții de pe platforma industrială a Antibiotice: secția de fabricație a produselor parenterale, unde sunt produse medicamente ce ajung în peste 20 de țări, inclusiv pe piața americană și viitoarea secție de produse topice, estimată a se ridica la 10 milioane de euro, dotată la ultimele standarde ale industriei europene, ce urmează a fi finalizată în anul 2020.

64 de ani de la înființare

Antibiotice este unul din cei mai importanti producători români de medicamente generice, primul produs fabricat pe platforma industrială ieșeană fiind penicilina.

Acest lucru se întâmpla în decembrie 1955. Câțiva ani mai târziu, compania a deschis secția de fabricație a Streptomicinei, obținând astfel primele forme finite de medicamente sub formă de unguente, creme și supozitoare.

Compania ieșeană a evoluat de-a lungul celor 64 de ani, de la un producător cu tradiție în fabricarea de substanțe active, la o companie modernă și competitivă de produse generice.

Exporturile au ajuns la 40% din vânzări

Conform celor mai recente date comunicate de companie, în primele nouă luni ale acestui an, Antibiotice iași a realizat exporturi de 97 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 40% din vânzările totale.

Compania a reușit performanța de a aduce România pe locul 1 în lume la producția de nistatină, o substanță activă folosită intens în industria farmaceutică și cosmetică. Pe acest segment deține 60% din piața la nivel mondial. În prezent, compania Antibiotice are deschise reprezentanțe comerciale operaționale în Vietnam, Ucraina, Republica Moldova și Serbia. Decizia de a înființa reprezentanțe comerciale în străinătate s-a dovedit a fi una de succes, vânzările în teritoriile unde aceste reprezentanțe există crescând cu 32% față de anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here