După o operațiune ca-n filme, Polonia a repatriat 100 de tone de aur și nu mai are viză pentru America. Noi tot cu viza și cu aurul în altă țară

0

După o operațiune ca-n filme, desfășurată în cel mai mare secret, Polonia a repatriat 100 de tone de aur de la Londra. Este cam jumătate din rezerva totală de aur a polonezilor.


Oficialii polonezi au dat presei câteva detalii privind operațiunea secretă.

Aurul a fost repatriat cu avionul. Au avut loc opt curse pentru a aduce de la Londra la Varsovia cele 100 de tone de aur.

Decizia de a repatria aurul a fost luată întrucât economia Poloniei este foarte puternică, a spus guvernatorul.

Cu 228,6 tone de aur, Polonia are cele mai mari rezerve de aur din Europa de Est, iar în clasamentul mondial ocupă locul 22. În ultimii doi ani, Polonia a cumpărat masiv aur.

Anul trecut, Ungaria și-a repatrait o parte din aurul depozitat la Londra. Iar în Slovacia se discută în cercurile politice despre o asemenea decizie.

Mugur Isărescu a declarat că aurul României ar trebui adus în țară, din Londra, numai pentru verificare, însă acesta ar trebui dus înapoi. Guvernatorul BNR a precizat că repatrierea aurului ar avea drept impact creșterea costurilor.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că Departamentul de stat al SUA a nominalizat oficial Polonia pentru intrarea în programul Visa Waiver, potrivit unei declarații oficiale a Casei Albe.

„Este un pas important pentru continuarea intensificării relațiilor economice, de securitate, a celor culturale, precum și a legăturilor dintre cetățenii celor două națiuni”, se arată în comunicatul de la Washington. Polonia a fost nominalizată în program, iar Departamentul Secutirății Naționale din Statele Unite va lua măsurile ce vor urma astfel ca, pe cât de curând posibil, cetățenii acestei țări să poată călători în SUA fără vize, cu destinație turistică sau de afaceri.

„Relațiile bilaterale dintre Statele Unite și Polonia nu au fost nicicând mai puternice, iar aceasta va duce la realizări remarcabile pentru ambele țări”, se mai arată în comunicatul oficial al Casei Albe.

Președintele Donald Trump anunțase recent că Polonia va beneficia de ridicarea vizelor pentru Polonia. 

În recenta vizită a președintelui român, Klaus Iohannis, liderul american a arătat că speră ca și România să fie inclusă cât mai curând în programul Visa Waiver, care ar însemna circulația fără vize a românilor în Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here