Scandal uriaș în PSD. Se cere demisia Vioricăi Dăncilă

0

Mai mulți lideri importanți ai Partidului Social Democrat consideră că Viorica Dăncilă nu mai trebuie să dețină șefia formațiunii după ce rezultatele obținute la alegerile de duminică au fost cele mai slabe din istoria post-decembristă. Viorica Dăncilă spune că nu demisionează și a convocat deja ședința Comitetului Executiv pentru marți, de la ora 18:30.

„La discuții consultative, la un dialog între noi, colegii. La un dialog între toți membrii ai Comitetului Executiv Național. Nu voi cere nimic. Vreau să analizăm toți de ce s-a ajuns aici și să ne asumăm fiecare lucrurile care nu au mers bine. Nu trebuie să amânăm această discuție”, a spus Viorica Dăncilă, la sediul PSD.

”Dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres”, a spus Dăncilă, vorbind despre faptul că PSD are nevoie de ”înţelepciune şi mult calm”.

Întrebată dacă demisionează de la conducerea PSD, Dăncilă a spus: ”Sunt o persoană puternică şi nu am lăsat niocidată partidul la greu. Atunci când poate unii au făcut un pas în spate, eu am mers înainte. Nu am demisionat nici când am fost premier şi au fost clipe grele. Acum în aprtid noi nu avem nevoie de o perioadă conflictuală, o perioadă de nelinişti, o perioadă în care să ne bătem unii cu alţii. (…) Trebuie să facem o opoziţie activă”.

Când i s-a atras atenţia că, în istoria PSD, toţi preşedinţii care au pierdut alegerile au fost îndepărtaţi, Dăncilă a spus: ”Ce pot să spun cu certitudine este că nu-mi dau demisia, dacă colegii vor considera că trebuie să fac acest pas, atunci trebuie să facem un congres pentru că am fost aleasă prin congres. Eu cred că trebuie să fim foarte înţelepţi”.

Klaus Iohannis a obţinut 62,48% din voturi, iar Viorica Dăncilă a obţinut 37,52% după numărarea voturilor din 16.764 de secţii de votare, adică 89,42% din totalul de 18.748 de secţii.

Baronii vor să schimbe conducerea partidului

Viorica Dăncilă i-a amenințat pe baronii care nu au obținut 50%+1 că vor plăti cu funcția, însă cea care ar putea să-și piardă capul ar putea fi chiar ea. Surse din partid susțin că în zilele următoare va fi făcută o analiză a rezultatului și mai apoi vor fi luate decizii. Viorica Dăncilă va încerca să mizeze în fața baronilor pe numărul de voturi pe care l-a obținut, cu care s-a lăudat și în conferința de presă de la ora 21. Cele peste 3 milioane de voturi ar fi egale cu cele obținute de partid în 2016, când PSD avea 46%. Problema ar fi fost doar prezența. Este argumentul pe care Dăncilă îl va folosi în fața baronilor din PSD.

Rezultatul de duminică poate fi începutul sfârșitului pentru Viorica Dăncilă. În partid deja se vorbește despre cine ar putea să îi ia locul. În cărți sunt mai multe nume printre care Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu sau Gabriela Firea. Dacă Dăncilă nu își dă demisia, doar Congresul o poate înlocui din funcție. Duminică seara, Gabriela Firea a avut mesjase de pace, însă momentul în care Dăncilă își pierde toată influență era așteptat de mai mulți lideri ai partidului. „Cred că este momentul întrebărilor și răspunsurilor și mai puțin cel al decapitărilor”, a declarat Gabriela Firea, duminică seara, la România TV.

Marcel Ciolacu este vehiculat, de asemenea, ca o variantă în PSD, în cazul în care Dăncilă face un pas în spate. Ciolacu ar putea fi soluția taberei Stănescu-Firea. Surse din partid însă susțin că în acest moment nu ia în calcul șefia PSD. În același timp, și președintele executiv, Eugen Teodorovici și-ar dori să fie președintele social democraților, însă trebuie să își găsească aliați printre baronii care ar putea să o forțeze pe Dăncilă să demisioneze.

Deja în PSD apar vocile critice. Niculae Bădălău, cunoscut pentru pozițiile sale în momente cheie, vorbește despre „decizii radicale”. „De doi, trei ani, peticim lucrurile și nu luăm decizii radicale. Și lucrul astă ne-a costat pe toți. A venit timpul unei analize serioase”, a spus Niculae Bădălău, la Antena3.

Un lucru este cert, după eșecul de la alegerile prezidențiale, în PSD începe lupta pentru putere. Râmâne de văzut dacă Viorica Dăncilă va reuși să își păstreze scaunul după ce a pierdut șefia Guvernului și turul doi cu un rezultat aproape rușinos, scrie Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here