Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România

0

Presa internațională relatează despre alegerile prezidențiale din România că Iohannis a câștigat un nou mandat de președinte, în faţa contracandidatei sale social-democrate Viorica Dăncilă, cu promisiunea de a păstra parcursul pro-european al României şi de a relua reforma în justiţie.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, un politician de centru, a câştigat uşor al doilea tur al scrutinului prezidenţial, după cum era de aşteptat, învingând-o pe adversara socialistă prin angajamentul de relansare a reformelor judiciare încetinite de succesivele guverne social-democrate (PSD)”, relatează agenţia de presă Reuters.

Preşedintele în funcţie Klaus Iohannis a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor, potrivit sondajelor de opinie, un rezultat care va confirma traiectoria pro-europeană a statului membru est-european, notează AFP cu mențiunea că Viorica Dăncilă, fost premier al României, a obţinut 33,5%-35,2% din votul, cel mai slab rezultat obţinut vreodată de PSD, care a dominat politica românească de la căderea comunismului în 1989.

„La sfârșitul anului 2016, un partid politic populist a ieșit la putere în România, promițând reduceri de impozite și o continuare a alinierii țării cu Uniunea Europeană, la nouă ani după aderarea la bloc. Ceea ce a urmat a fost o cascadă de scandaluri de corupție și haos politic, Guvernul condus de social-democrați trecând prin trei prim-miniștri și prin aproape 100 de miniștri. Liderul partidului a fost condamnat la închisoare, scriu cei de la New York Times, într-o analiză dedicată alegerilor din România. Aceștia arată că preşedintele României, Klaus Iohannis, a câştigat scrutinul de duminică în conformitate cu aşteptările, zdrobindu-şi contracandidata socialistă cu promisiunea de a relua reforma din justiţie încetinită de guvernele sociale-democrate (PSD) succesive.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a câștigat cu ușurință un nou scrutin prezidențial, așa cum era de așteptat, zdrobindu-și adeversara socialistă. Iohannis și-a luat un angajament de a restarta o reformă judiciară încetinită de guvernele succesive ale social-democraților (PSD). Sub conducerea unei succesiuni de guverne PSD, România a respins măsurile anticorupție și a slăbit independența instanțelor. Alături de statele ex-comuniste- Polonia și Ungaria- România a primit critici de la Bruxelles pentru acțiunile sale”, notează Aljazeera.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here