Klaus Iohannis este cel de-al patrulea președinte al României, ales în ultimii 30 de ani, și cel de-al doilea șef de stat cu două mandate consecutive.
Klaus Iohannis a obţinut, potrivit sondajului, 64,8% din voturile exprimate în ţară, iar Viorica Dăncilă 35,2%. Rezultatele parțiale oferite la ora 21.00, valabile pentru ora 19.30, şi rezultatele finale de la ora 23.00, valabile pentru ora 21.00, nu cuprind și voturile venite din diaspora. Aceste voturi pot schimba procentele, cel mai probabil în favoarea lui Klaus Iohannis.
Candidat al Partidului Liberal Român, Klaus Iohannis, a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin din noiembrie 2019, la care au votat peste 10 milioane de români din țară și străinătate.
Conform Exit-Poll-urilor, Klaus Iohannis a căștigat lupta cu Viorica Dăncilă, candidatul Partidului Social Democrat.
Klaus Iohannis a ajuns, cu jumătate de oră înainte de închiderea secțiilor de votare din țară, la sediul PNL! Liderii liberali i-au pregătit o scenă de pe care președintele în exercițiu va ține un discurs de mulțumire pentru cel de-al doilea mandat.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a ajuns la sediul PSD și a spus că nu se pune problema schimbării Vioricăi Dăncilă, din funcția de președinte al PSD, dacă va pierde prezidențialele.
Cine este Klaus Iohannis
Klaus Werner Iohannis, născut în 13 iunie 1959, la Sibiu, a absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, în următorii cinci ani fiind profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu.
Din 1989 până în 1997, a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Brukenthal” din Sibiu. Între 1997 şi 1999 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector general.
Klaus Iohannis și-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu.
În anul 2000, Klaus Iohannis a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi. Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opțiune a sibienilor la toate alegerile care au urmat, câștigând, cu scoruri impresionante, patru mandate de primar.
Membru PNL din 2013
Klaus Iohannis a pășit în „politica mare” în 2009, când a fost desemnat candidat pentru funcția de Prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară. Deși această șansă nu s-a concretizat, încă de atunci a devenit o figură cunoscută și o speranță pentru cei care își doreau o Românie „altfel”.
În februarie 2013, Klaus Iohannis a decis să se înscrie în PNL, fiind ales la scurt timp Prim-vicepreședinte. Un an mai târziu a fost votat Președinte al PNL de Congresul formațiunii liberale și desemnat candidat pentru funcția de Președinte al României.
În tot acest timp, a fost unul dintre artizanii creării celui mai mare partid de centru-dreapta, de după 1989. Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi. A depus jurământul în fața Parlamentului pe 21 decembrie 2014.
Iohannis și „România lucrului bine făcut„
Ajuns în funcţia supremă în stat, din cea de primar la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis s-a lovit, în cea mai mare parte a primului mandat, de atacuri şi conflicte cu guvernarea PSD. Singurul an în care a putut lucra cu Executivul a fost 2015-2016, când l-a numit premier pe Dacian Cioloş, după demisia lui Victor Ponta, în urma tragediei de la Colectiv.