Criză politică la Chișinău. Guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

0

Guvernul Maia Sandu a picat la vot, după ce 63 din cei 101 de parlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM. Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon.

”Astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine.”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.

Potrivit legislaţiei, era nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată şi în consecinţă să fie demis guvernul.

Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de cei ai Partidului Democrat (PDM). La şedinţă au fost prezenţi 93 de deputaţi, în faţa cărora Maia Sandu a prezentat realizările şi obiectivele guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.

În timpul discursului său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de justiţie, de o procuratură eficiente, iar funcţionarii corupţi trebuie demişi şi arestaţi. „Reforma justiţiei e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiţie adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul sa ajungă la închisoare”, a spus ea.

După discurs şi sesiunea de întrebări-răspunsuri, au urmat luări de cuvânt ale parlamentarilor. Reprezentantul Partidului „Şor”, Denis Ulianov, a anunţat că formaţiunea sa se va abţine de la votarea moţiunii împotriva guvernului, exprimându-şi speranţa în organizarea cât mai curând a unor alegeri anticipate.

La rândul său, Pavel Filip a anunţat că Partidul Democrat va susţine moţiunea.

Ce spun liderii europeni

Președintele Klaus Iohannis critică PSRM pentru votarea moțiunii de cenzură și anunță într-o declarație de presă că sprijinul financiar acordat de România, esențial pentru Chișinău, va fi ”strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

Iohannis mai arată că ”demersul inițiat de PSRM de înlăturare a Guvernului Maia Sandu este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”.

Comisia Europeană arată într-un comunicat de presă că dărâmarea guvernului Sandu ”trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă”.

Dragoș Tudorache, raportul Parlamentului European pentru Moldova, a scris pe Facebook: ”Oamenii politici din Republica Moldova nu trebuie să uite nicio clipă singurul obiectiv care contează atât în prezent, dar și în viitor: traseul european al țării lor. Înțelegem jocul democratic, schimbările politice, deciziile de partid sau orice formă de interes de moment, dar ele pot fi acceptabile doar dacă nu afectează acest traseu european”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here