Zi de sărbătoare în Japonia: Împăratul Naruhito a urcat pe tron

0

Ceremonia în care împăratul Naruhito al Japoniei a fost întronat a avut loc în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi demnitari din aproximativ 180 de ţări. Aceştia s-au numărat printre cei 2000 de invitaţi care au participat la evenimentul desfăşurat la Palatul Imperial din Tokyo.

”Ca moştenitor al tronului în virtutea Constituţiei şi a legii Casei Imperiale (…), adresându-mă ţării şi lumii, proclam întronarea mea”, a spus Naruhito, alături de împărăteasa Masako.
Naruhito, în vârstă de 59 de ani, a devenit pe 1 mai al 126-lea suveran al Japoniei, în urma abdicării din motive de sănătate a tatălui său, Akihito. Însă succesiunea la tronul Japoniei este un proces îndelungat, al cărui punct culminant îl reprezintă proclamarea oficială a întronării.

”Promit aici că mă voi ruga mereu pentru bunăstarea poporului japonez şi pacea mondială”, a mai subliniat Naruhito în discursul în care s-a angajat de asemenea să fie ”alături de oameni pentru îndeplinirea obligaţiilor de simbol al naţiunii şi unităţii poporului Japoniei”.

Ceremonia s-a desfăşurat în Sala Pinilor din Palatul Imperial, în prezenţa membrilor familiei imperiale îmbrăcaţi în ţinute tradiţionale, a premierului Shinzo Abe şi a celor mai înalţi responsabili ai parlamentului şi Curţii Supreme. Ceilalţi oaspeţi au urmărit ceremonia din alte săli.

Printre invitaţii străini s-au numărat şefi de stat, inclusiv preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, reprezentanţi ai altor familii regale, precum prinţul Charles al Regatului Unit, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy să reprezinte Franţa la ceremonie. Preşedintele american Donald Trump nu a fost nici el prezent, trimiţând-o în locul său pe Elaine Chao, secretarul transporturilor.

România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis. Şeful statului român a fost îmbrăcat în frac, iar soţia sa a purtat o rochie lungă.

Circa 400 de oaspeţi, reprezentanţi ai guvernului japonez şi demnitari străini, sunt invitaţi în cursul serii la un banchet imperial. O ceremonie a ceaiului este prevăzută pentru miercuri dimineaţă, în prezenţa fostului cuplu imperial Akihito şi Miciko. Invitaţii străini vor fi primiţi miercuri seară şi de premierul Shinzo Abe la un dineu într-un mare hotel din Tokyo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here