VIDEO Papa Francisc, în vizită istorică la Bagdad, a denunţat „barbariile” din partea Stat Islamic şi corupţia

0

Papa Francisc, aflat în vizită istorică la Bagdad, prima a unui suveran pontif în Irak, a denunţat „barbariile” Statului Islamic şi corupţia care subminează ţara.

„Să tacă armele! Răspândirea lor să fie limitată, aici şi peste tot!”, a spus, vineri, Papa Francisc.

Irak, o ţară sfâşiată de 40 de ani de violenţă, cu un ultim episod al ascensiunii grupării jihadiste, înfrânte în 2017, este prima destinaţie a Papei în 15 luni.

El a denunţat, într-un discurs, violenţele legate de “interese din afară, care ignoră populaţia locală”. “Ajunge cu violenţele, extremismele, facţiunile, intoleranţele!”, a afirmat Papa Francisc pe ton dur.

Creştinii au fost persecutaţi în mod brutal de către jihadiştii din gruparea teroristă Stat Islamic, care a ocupat părţi din teritoriul irakian timp de trei ani şi a distrus multe monumente şi lăcaşuri de cult.

Programul vizitei Papei a început, vineri seară, cu o rugăciune la Catedrala Maicii Domnului a Ajutorului Perpetuu. Această biserică catolică, situată în centrul Bagdadului, a fost, de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, în 2010, teatrul unei luări de ostatici a unor creştini, încheiată cu 53 de morţi.

Papa urmează să efectueze vizite la Najaf, Ur, Erbil, Mosul, Qaraqosh, unde urmează să vadă doar câteva sute de persoane, cu excepţia unei slujbe, duminică, pe un stadion, la Erbil, în Kurdistan, la care urmează să asiste câteva mii de credincioşi.
Bagdadul va lua toate măsurile de securitate “terestre şi aeriene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here