Viorica Dăncilă nu ține cont de Iohannis. A trimis o nouă propunere pentru funcția de comisar european

0
Lia Olguta Vasilescu si Viorica Dancila participa la deschiderea anului universitar in Aula Magna a universitatii de farmacie si medicina din Craiova , luni 01 octombrie 2018. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat că o făcut o nouă propunere pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă în decursul zilei de marți.

Potrivit unor surse politice, citate de PRO TV, PSD afirmă că a primit o scrisoare oficială de la Comisia Europeană, care i-ar fi cerut Guvernului Dăncilă să facă o nouă nominalizare pentru funcția de comisar.

Astfel, Viorica Dăncilă l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european.

Întrebată marți, la ieșirea din Primăria Săndulești, județul Cluj, despre informațiile potrivit cărora Victor Negrescu ar fi propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, Viorica Dăncilă a spus: „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”.

Iohannis: Guvernul Dăncilă nu are niciun drept să propună noul comisar

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis spunea că Guvernul Dăncilă nu mai poate face o propunere în numele României.

Întrebat dacă Guvernul Dăncilă ar mai putea face o nouă propunere, Iohannis a spus: ”Eu o să mă opun ferm la aşa ceva, pentru că un Guvern care a fost demis de drept în Parlament nu poate fă facă o propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei, în care, cu certitudine, acest Guvern nu va avea niciun rol” .

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că se află în contact cu ‘diferiţi actori români’, apreciind că ‘este timpul ca ei să prezinte un candidat’ la un post în viitorul executiv european, transmite dpa.

„Singurul candidat care lipseşte este cel din România, aşadar sper că în zilele următoare vor putea prezenta un candidat” le-a declarat Ursula von der Leyen reporterilor, după discuţiile purtate la Helsinki cu prim-ministrul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ursula von der Leyen a mai notat că, deşi Parlamentul European a respins trei candidaţi, printre care două femei, viitoarea Comisie va dispune de „cea mai mare proporţie de femei avută vreodată” de un executiv al UE.

A treia propunere din partea României

Guvernul Viorica Dăncilă l-a desemnat pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE, însă această propunere nu a fost încă acceptată în mod formal.

Victor Negrescu (foto) a candidat pe locul 9 pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare, dar nu a prins loc în viitorul Parlament European. Acesta urma să primească un mandat abia după ce României îi erau suplimentate locurile ca urmare a Brexitului.

Stire în curs de actualizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here