2020, anul noii crize mondiale? Ce îi sperie pe analişti

0
Portrait of a young business man looking depressed from work isolated over white background in studio

Marile crize economice au o ciclicitate. Cel puţin asta ne-a învăţat istoria. Cum s-a scurs ceva timp de la ultima, un nou colaps al unor mari economii are toate premisele să aibă loc în curând. Asta cu atât mai mult cu cât incertitudinile politice s-au amplificat în ultima perioadă, generând crize locale şi multă îngrijorare. Acest lucru a fost remarcat şi de analiştii Coface în cadrul ultimului barometru dat publicităţii. Astfel, plecând de la lucrurile care afectează mediul de afaceri, analiştii estimează că 2020 va fi un an deosebit de greu pentru economia mondială. Aceştia dau şi câteva exemple de evenimente cu implicaţii majore doar din al treilea trimestru al acestui an, cum ar fi criza monetară din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudita. Mai mult, arată analiştii Coface, incertitudinea politică aflată în creştere, combinată cu un declin în volumul comerţului mondial, volatilitatea ridicată a preţurilor petrolului şi scăderea vânzărilor de automobile în Europa şi China au continuat să afecteze moralul corporativ.

Cine va fi lovit puternic de criză

La nivel mondial, mediul de business este îngrijorat în legătură cu retorică protecționistă a președintelui Trump. Cu toate că războiul comercial chinezo-american pare să se îndrepte către un acord comercial între cele două mari puteri globale, acțiunile președintelui SUA în contextual campaniei pentru realegere și procedurii de punere sub acuzare rămân dificil de prevăzut. În plus, există schimbări structurale în desfășurare în sectorul automotive, inclusiv la nivelul standardelelor de emisii din Europa, dar și modificări în comportamentul consumatorilor din China. În acest context, arată analiştii Coface, economiile europene evoluează în prezent la două viteze: unele sunt în mod direct dependențe de industria și comerțul globale (cum ar fi Germania) și / sau afectate de incertitudini politice interne (Italia, Regatul Unit), în vreme ce economiile franceză, spaniolă și olandeză par să fie mai rezistente în față acestor evoluții.

Pregătiri pentru criză

Numeroase bănci centrale au anunțat măsuri de relaxare monetară. Totuşi, efectele politicilor monetare care fixează rate ale dobânzilor negative sunt incerte. Politică ratelor negative poate stimula economia prin susținerea gospodăriilor și firmelor, dar poate și să erodeze profitabilitatea bancară. Totuși, arată analiştii, efectul pozitiv asupra activității va predomina. Impactul preconizat al recentelor măsuri de relaxare monetară, mai ales în zona euro, ar trebui așadar să fie real, chiar dacă aceste politici monetare ultra-expansioniste nu au permis inflației să se apropie de țintă fixată recent în țările care au adoptat această abordare. În concluzie, datorită instabilității politice răspândite internațional, Coface anticipează că anul 2020 va fi marcat de o încetinire economică, în paralel cu detectarea de semnale pozitive, care ar putea indica un reviriment economic. Partea bună este că guvernele și băncile centrale par pregătite să gestioneze această încetinire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here