Comisia Europeană ar putea obliga IKEA să plătească milioane de euro unui stat european

0

Comisia Europeană ar putea obliga grupul Inter Ikea, proprietarul francizei Ikea, să plătească taxe în valoare de milioane de euro către statul olandez, potrivit unor surse Reuters.

Comisia Europeană se pregăteşte să finalize, în lunile următoare, o investigaţie demarată în 2017 asupra grupului Inter Ikea.

Informaţiile indică faptul că două decizii fiscale ale autorităţilor olandeze din 2006 şi 2011 au redus în mod semnificativ taxele plătite de Inter Ikea Systems, care ar fi ajuns la un miliard de euro, ceea ce i-a oferit un avantaj neloial faţă de alte companii, încălcând prevederile UE privind ajutoarele de stat, potrivit Reuters, citată de mediafax.ro

Totodată, hotărârea din 2011 a permis ca o parte substanţială din profiturile francizei companiei să fie transferate către o unitate a companiei din Liechtenstein, unde nu era taxată.

Acest dosar face parte dintr-o campanie mai amplă vizând facilităţile fiscale acordate companiilor multinaţionale de către unele state membre UE. Luna trecută, un tribunal european a confirmat metodologia de lucru a Comisiei Europene în cazuri similare care vizează tratamentele fiscale preferenţiale de care au beneficiat companiile Fiat şi Starbucks.

IKEA operează și în România două magazine, ambele în București. Primul, amplasat în zona comercială Băneasa, a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. În luna iunie a acestui an, IKEA a inaugurat noul magazin de pe Bulevardul Theodor Pallady din Capitală, cel mai mare din Europa de Est, după o investiţie de 90 de milioane de euro care a creat 600 de noi locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here