Arborele din Jurasic- în Sectorul 6 al Capitalei. Gabriel Mutu: am creeat un nou punct turistic în Capitală

0

De astăzi, bucureștenii pot vizita serele din Parcul Drumul Taberei. Cele șapte pavilioane expoziționale au fost amenajate cu plante provenite din zone tropicale, mediteraneene, deșertice și ecuatoriale, însumând peste 300 de specii.

Potrivit regulamentului de vizitare, accesul se va face gratuit, în grupuri de 3 până la 12 persoane, obligatoriu alături de un ghid, iar copiii cu vârsta de până în 14 ani vor fi însoțiți de un adult. Pentru programarea grupurilor a fost creată adresa de mail:  HYPERLINK „mailto:sere@primarie6.ro” sere@primarie6.ro .

”În primul rând intenția noastră a fost să finalizăm acest proiect finanțat din fonduri europene. La preluarea mandatului am găsit un proiect care era pe moarte, banii erau trași de la Comisia Europeană, băgați în aceste lucrări, iar proiectul nu era gestionat corect. În 2018 am decis să-mi mut biroul în parcul Drumul Taberei și în 8 luni de zile am finalizat Lucrările. În serele la care facem referire acum, inițial în proiect au fost prevăzute plante pentru o singură seră. Nu poți să ai 7 sere cu o capacitate enormă de preluare de plante și tu să prinzi în proiectul inițial plante doar pentru o seră. A fost nevoie să suplimentăm și asta am făcut. Soluția de climatizare inițială era pur și simplu pe energie electrică. Presupunea un cost lunar enorm pentru consumul de energie și atunci s-a optat pentru o variantă ecologică de încălzire, cu sisteme geotermale, care sunt la modă în zilele noastre, este o soluție modernă, astfel încât costurile de întreținere să fie cât mai reduse”, a declarat Mutu

Serele au 7 pavilioane, sub forma unui circuit, fiecare având o vegetație specifică unei zone geografice.

”Sera expozițională Drumul Taberei este organizată în 7 pavilioane pe climate. Aici suntem în climatul tropical, putem găsi plante dintre cele mai exotice. Ne mândrim să avem singurul exemplar de jurassic tree din România. Este un arbore fosilă, de acum 200 milioane de ani. Cele 7 pavilioane sunt organizate pe climat tropical, mediteraneean, deșertic, zonă de palmarium și zona ecuatorială”, a explicat Denisse Adlah, inginer horticultor. 

Programul de vizitare diferă în funcție de sezon, astfel:

• program de iarnă (perioada 1 noiembrie – 31 martie) – Miercuri, Joi și Vineri, între orele 10:00 – 16:00, Sâmbătă și Duminică, între orele 09:00 – 15:00.

• program de vară (perioada 1 aprilie – 31 octombrie) – Miercuri, Joi și Vineri, între orele 10.00 – 19.00, Sâmbăta și Duminica, între orele 09:00 – 15:00.

Prin amenajarea celor șapte corpuri de sere cu plante exotice, pe climate diferite, provenite din areale geografice diferite, dezvoltăm un punct de atracție pentru toți bucureștenii. Printre beneficii se numără, totodată, dezvoltarea unei zone verzi accesibile tot timpul anului, crearea unui obiectiv de interes atât pentru cetățenii sectorului, cât și pentru turiști și inițierea unei platforme educaționale și experimentale pentru elevi și studenți”, a declarat primarul Gabriel Mutu.

Pentru păstrarea temperaturii și umidității optime din sere, dar și pentru a eficientiza consumul și costurile de întreținere, au fost executate 224 de foraje geotermale. Această soluție modernă și eco este unică în Capitală, iar în România este devansată, ca putere, doar de Laserul de la Măgurele.

Anul trecut, întregul Parc Drumul Taberei a trecut printr-un proces amplu de lucrări de îmbunătățire a infrastructurii, acest loc de relaxare fiind redat comunității la standarde cu adevărat europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here