Tăriceanu ar putea fi schimbat din funcția de președinte al partidului ALDE. Dăncilă a făcut o mutare surpriză

0

Filiala ALDE Dolj a votat o rezoluţie prin care cere convocarea unui Congres Extraordinar al partidului care să stabilească o clară linie politică. Organizaţia a mai stabilit susţinerea deputatului Ion Cupă pentru funcţia de ministru al Energiei.

Surse politice au explicat, pentru Piața Presei, că la congres se va discuta inclusiv înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea partidului.

În plus, premierul Viorica Dăncilă a început să schimbe toți secretarii de stat ALDE apropiați de Tăriceanu și să numească în funcții din aripa revoltațiilor din partid.

Redăm integral textul rezoluţiei postat pe Facebook: 

„Biroul Politic Teritorial ALDE Dolj, reunit în această seară la Craiova, a dezbătut situaţia politică actuală a partidului la nivel naţional şi a adoptat o Rezoluţie al cărei text îl puteţi citi mai jos. 

REZOLUŢIA. BIROULUI POLITIC TERITORIAL ALDE DOLJ

Evaluând deciziile politice ale partidului la nivel naţional, din ultima perioadă, Ţinând cont de opiniile membrilor noştri din teritoriu care vor păstrarea identităţii ALDE şi participarea la continuarea bunei guvernări, Noi, membrii Biroului Politic Teritorial ALDE Dolj, am decis prin vot, în unanimitate, urmatoarele:

1. Demararea procedurilor statutare pentru convocarea unui Congres Extraordinar ALDE care să stabilească o linie politică clară, în conformitate cu ceea ce îşi doresc membrii şi simpatizanţii partidului. 

2. Respectarea Statutului partidului în litera şi spiritul său; renunţarea la excluderea unor lideri din partid în baza unor decizii artificiale, neconforme statutar. 

3. Acordarea unui mandat politic preşedintelui organizaţiei judeţene pentru realizarea demersurilor privind participarea la efortul guvernamental de asigurare a stabilităţii în ţară şi de îndeplinire a obiectivelor asumate în comun prin programul de guvernare, în baza votului acordat, în acest sens, de cetăţeni în decembrie 2016.4. Susţinerea deputatului ION CUPĂ, preşedintele organizaţiei judetene ALDE Dolj pentru preluarea mandatului de Ministru al Energiei. 

Facem un apel către toate organizaţiile judeţene ALDE şi către conducerea naţională a partidului să realizeze toate demersurile politice pentru păstrarea unităţii partidului şi salvarea identităţii sale.
ALDE are resurse pentru reafirmarea sa ca un partid liberal modern, aşa cum îşi doresc sutele de mii de membri şi simpatizanţi ai partidului”. 

Ion Cupă este preşedintele filialei ALDE Dolj. Şi organizaţia ALDE Prahova a stabilit susţinerea Graţielei Gavrilescu la conducerea Ministerului Mediului şi solicitarea iniţierii „demersurilor statutare necesare pentru convocarea Congresului ALDE în perioada imediat următoare finalizării alegerilor prezidenţiale”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a organizaţiei. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită. 

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. 

Liderul ALDE Oradea, scrisoare deschisă către colegi în care cere convocarea Congresului partidului

Liderul ALDE Oradea Dorin Corcheş a transmis într-o scrisoare deschisă că este necesară convocarea unui Congres al partidului. Acesta se întreabă cum Călin Popescu Tăriceanu a ajuns să îi scrie scrisori lui Klaus Iohannis pentru a îi cere „ajutor” împotriva colegilor formaţiunii. 

Redăm integral postarea lui Dorin Corcheş către colegii din ALDE, postată de acesta pe Facebook: 

„Scrisoare deschisă adresată membrilor si simpatizanţilor ALDE. 

Având în vedere evoluţia evenimentelor politice, petrecute în ultima perioadă în interiorul ALDE, mă văd nevoit să iau atitudine şi să mă adresez dumneavoastră – membrilor şi simpatizanţilor ALDE, alături de care am construit acest partid. Am fost determinat să fac acest demers de discuţiile purtate în ultima perioadă cu primari, consilieri locali, consilieri judeteni, precum şi cu membrii simpli ai ALDE care mi-au adresat următoarele întrebări, la care nici eu nu am reuşit să dau un răspuns. 

– De ce au fost sancţionaţi doar membrii Birourilor Politice Teritoriale după rezultatul dezastros de la alegerile europarlamentare ?
– Care este motivul retragerii ALDE de la guvernare ?
– Cum de s-a ajuns la retragerea candidaturii d-lui preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu pentru alegerile prezidenţiale ?
– Care este motivul alianţei cu Victor Ponta ? Şi în baza cărui mandat au avut loc aceste discuţii aflate de membrii ALDE de pe facebook ?
– Cum de am ajuns să susţinem un candidat independent la alegerile prezidenţiale care nu doreşte să se afişeze cu liderii ALDE ? Ce câştigă ALDE din susţinerea acestui candidat independent ?
– Care este planul ALDE pentru viitor şi totodată care este strategia politică a partidului pentru anul electoral 2020 ? 

ŞI LA FEL DE GRAV: 

– Cum am ajuns ca în plenul Senatului, la alegerea preşedintelui Senatului în turul al II-lea să o susţinem pe Alina Gorghiu – candidatul PNL care ori de câte ori a avut ocazia l-a înjurat pe preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu ?
– Cum de s-a ajuns ca preşedintele partidului să folosească jigniri la adresa colegilor noştri ?
– Cum de s-a ajuns să renunţăm la grupul parlamentar de la Senat şi să afirmăm cu nonşalanţă că am fi dispuşi să renunţăm şi la grupul parlamentar de la Camera Deputaţilor ?
– Cum am ajuns să-i scriem scrisori preşedintelui Klaus Iohannis – cerându-i «ajutor» împotriva propriilor colegi de partid ? 

Toate aceste întrebări trebuie să-şi primească răspunsurile în cadrul unui Congres ALDE în care primarii, cosilierii locali, consilierii judeţeni, dar şi membrii simpli ALDE să aibă ocazia să-şi spună punctul de vedere. Totodată doresc să subliniez faptul că nu putem fi de acord cu încălcarea Statutului şi a Regulamentului de aplicare a statutului ALDE şi în fiecare zi să constatăm că toţi membrii care iau atitudine faţă de unele decizii pripite să fie amenintaţi cu excluderea în loc să existe dialog şi consultare – aşa cum îi stă bine unui partid liberal. 

Soluţia nu este să dăm afară tot partidul din partid până rămân doar membrii care sunt de acord cu tot ce afirmă conducerea, ci să găsim împreună o soluţie cât mai bună pentru viitorul Partidului ALDE”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here