Google acceptă să achite o sumă uriașă pentru a închide procesul cu Fiscul francez

0

Gigantul american Google, care este vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală în Franţa, a acceptat să plătească aproape un miliard de euro pentru a-şi reglementa contenciosul cu fiscul francez. Acordul a fost calificat drept „istoric” de Ministerul francez al Economiei, anunță AFP, citat de Agerpres.ro

Conform acordului încheiat, Google trebuie să plătească o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul naţional financiar (PNF) şi să achite alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale şi închiderii procedurilor de executare silită angajate împotriva sa.

Aflat de mai mulţi ani în colimatorul fiscului francez, Google a încheiat deja acorduri similare şi în alte ţări, în special în Marea Britanie şi în Italia, care l-au costat alte sute de milioane de euro.

Amenda de 500 de milioane de euro acceptată de Google Franţa şi Google Irlanda a fost validată în cadrul unei aşa-zise Convenţii judiciare de interes public, care permite unei companii să negocieze o amendă fără a trece printr-un proces şi printr-o procedură de „recunoaştere a vinovăţiei”.

Prin această convenţie, care pune capăt urmăririlor pentru „fraudă fiscală agravată” lansate în 2015 de PNF, Google recunoaşte că faptele care i-au fost imputate pot corespunde delictului de fraudă fiscală, explică AFP.

Potrivit parchetului francez, Google „s-a abţinut” de la plata a peste 189 milioane de euro către fiscul francez între 2011 şi 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here