Se scumpește apa iarăși în Capitală. Firea pune o a doua taxă pe apa deversată în canal

0

O nouă taxă ar urma să mărească tariful pe metru cub de apă consumat de bucureșteni. Denumită Taxa Municipală pe Apă Uzată Faza 2 ar urma să fie introdusă de la 1 noiembrie 2019, potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului General aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Primăriei Capitalei. Ea va avea o valoare de 0,07 lei pe metru cub de apă.

Taxa va fi colectată de către Apa Nova, urmând a fi introdusă în tariful de apă. Mai marii Capitalei spun că este nevoie de această taxă pentru a acoperi împrumutul de 75 de milioane de euro de la BEI.

Aflat în dezbatere publică, un bucureștean a făcut o afirmație la secțiunea de comentarii a proiectlui: „Bună ziua, totuși această taxare ce va rezolva? Practic pricipalul colector adică râul Dambovița intră deja in București poluat maxim din cauza cartierelor rezidențiale care deversează netratat ape uzate, ca și în cazul altor răuri, și nu văd ce rezolvați. Practic se vrea o taxare în plus și atât. Tipic”.

De ce se modifică tarifele

Apa Nova Bucureşti practică tarife unice pentru toţi clienţii:
Apă potabilă: 3,61 lei/ mc (fără TVA); 3,93 lei/ mc (TVA 9% inclus)
Canalizare: 1,9 lei/ mc (fără TVA); 2,07 lei/ mc (TVA 9% inclus)
Tarifele menţionate mai sus (fără cotă TVA) sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) prin Decizia nr. 88/26.06.2018 şi sunt puse în aplicare începând cu data de 01 iulie 2018.
Conform legislaţiei în vigoare, TVA-ul aplicat tarifului pentru prestarea serviciului de canalizare s-a diminuat de la 19%, la 9% începând cu 01 ianuarie 2019.

De ce se modifică tarifele?

Conform prevederilor Contractului de Concesiune, tarifele sunt supuse la două tipuri de ajustări (creşteri sau descreşteri):
• Ordinare: tarifele sunt actualizate în funcţie de rata inflaţiei şi de cursul de schimb Leu/Euro; aceste ajustări se pot aplica doar atunci când inflaţia creşte/scade cu cel puţin 5%;
• Extraordinare: tarifele sunt actualizate pentru a compensa clienţii/ Apa Nova Bucureşti, în urma apariţiei unor evenimente neprevăzute (de exemplu; modificări ale legislaţiei, acordarea de fonduri nerambursabile etc.).

Val de scumpiri

Apa s-a scumpit de 17 ori

În perioada 2000- 2013, tariful la apă caldă a crescut de aproape 17 ori. De atunci și până în prezent, apa s-a mai scumpit de câteva ori.

Municipalitatea a închis ochii când a venit vorba să încaseze 6,6 milioane de euro- amenzi pe care trebuia să le achite Apa Nova pentru că nu a respectat termenii contractuali.
Potrivit unui raport ARBAC pe anul 2007-2008, în primii 7 ani din contractul de concesiune – din 2000 până în 2008 – Apă Nova a realizat 40,3 km dintr-un total de 179 km de reţele de apă stabilite pe lista din 2002,reprezentând doar 22,5 % din obligaţia pe care o avea.
“Raportul anual şi corespondenţă pe marginea nivelului de servicii, rezultă că realizarea Apa Nova Bucureşti (ANB) în anul 7 de concesiune a 8,964 km este mult sub ritmul necesar, pentru primii 7 ani realizând doar 40,304 km reţea apă reprezentând 14,0% din sarcina ANB. Având în vedere că s-a scurs 70% din timpul necesar realizării acestui nivel de servicii, constatăm că doar 14,0% din sarcina a fost realizată de ANB. Primăriile de sector au realizat la finele anului 5 de concesiune un procent de 14,3% din obligaţia ANB. Raportul ANB nu reflectă clar investiţiile făcute de Primăriile de sector în extinderile de reţele. Conform anchetei realizate în anul 2005 şi datelor comunicate de ANB aprobate de către ARBAC prin Decizia nr. 20/ 2006, 286 km de străzi trebuie echipate cu reţea de apă până în anul 10 de Concesiune. În raport cu această sarcina, putem constată un ritm foarte scăzut de realizare a acestui nivel de servicii în primii ani de concesiune, inclusiv în anul 7 “, se arată în raportul ARBAC.

Amenzile, date uitării

În plus, în document se mai precizează faptul că, în primii șapte ani din contractul de concesiune, Apa Nova a realizat 40,3 km dintr-un total de 179 km de reţele de apă stabilite pe lista din 2002, reprezentând doar 22,5 % din obligaţia pe care o avea.
“Raportul anual şi corespondenţă pe marginea nivelului de servicii, rezultă că realizarea Apa Nova Bucureşti în anul 7 de concesiune a 8,964 km este mult sub ritmul necesar, pentru primii 7 ani realizând doar 40,304 km reţea apă reprezentând 14,0% din sarcina ANB. Având în vedere că s-a scurs 70% din timpul necesar realizării acestui nivel de servicii, constatăm că doar 14,0% din sarcina a fost realizată de ANB. Primăriile de sector au realizat la finele anului 5 de concesiune un procent de 14,3% din obligaţia ANB. Raportul ANB nu reflectă clar investiţiile făcute de Primăriile de sector în extinderile de reţele. Conform anchetei realizate în anul 2005 şi datelor comunicate de ANB aprobate de către ARBAC prin Decizia nr. 20/ 2006, 286 km de străzi trebuie echipate cu reţea de apă până în anul 10 de Concesiune. În raport cu această sarcina, putem constată un ritm foarte scăzut de realizare a acestui nivel de servicii în primii ani de concesiune, inclusiv în anul 7 “, se arată în raportul ARBAC.

După 2008, Apa Nova nu a mai primit nici o amendă. Reamintim că în 2009, la propunerea Primăriei Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a desfiinţat Agenţia de Reglementare a Nivelelor de Servicii Apă Canal a Municipiului Bucureşti (ARBAC) şi Agenţia Municipală pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei Bucureşti (AMEREB) şi în locul celor două organisme, municipalitatea a înfiinţat Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP). După desfiinţarea ARBAC, banii pe amenzi nu au fost încasaţi, iar până în prezent Apă Nova nu a mai primit nicio amendă. De notat că în 2008, Costin Berevoianu, fost director Apa Nova, a devenit consilierul personal pe probleme de apă şi canal al primarului Sorin Oprescu. Membrii consiliului executiv ai AMRSP sunt numiţi de primarul general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here