Live text. PSD anunță astăzi cine va fi candidatul lor la prezidențiale. Dăncilă a pus-o la punct pe Firea. Primarul a zis că dragostea cu de-a sila nu se poate

0

Update: Între Gabriela Firea și Viorica Dăncilă a avut loc o întâlnire înainte de alegerea candidatului, iar ulterior Firea a anunțat că dacă nu este o variantă bună- respectă decizia PSD-ului. Și Teodorovici și Fifor au anunțat că se retrag.

Primarul general Gabriela Firea a declarat, marţi, că nu se pune problema să-şi retragă intenţia de a intra în cursa internă din PSD pentru candidatura la preşedinţie, menţionând că sunt colegi care consideră că ea ar reprezenta „o gură de oxigen” pentru partid.

„Am venit la şedinţa Biroului Permanent şi la cea a Comitetului Excutiv, vreau în primul rând să vorbesc cu colegii mei. Nu se pune acum în discuţie problema unei retrageri pentru că nu am de ce, nu am vrut altceva decât ca PSD să prezinte în faţa românilor, în special în faţa membrilor de partid, ca o formaţiune politică democrată în care sunt permise dialogurile. Iată că am avut aceste discuţii şi în cadrul statutar şi au fost acele replici prin mass media, dar gândurile au fost întotdeauna pozitive pentru formaţiunea politică. Cred că totul s-a desfăşurat cu bun simţ”, a afirmat Firea, la începutul şedinţei conducerii PSD, întrebată dacă are de gând să renunţe la candidatura la preşedinţie.

Ea a spus că sunt membri ai PSD care consideră că partidul trebuie să câştige alegerile prezidenţiale, nu numai să intre în turul II.

„Sunt colegi care spun că aş reprezenta o variantă mai bună, o soluţie potrivită în context politic, că aş fi o gură de oxigen pentru PSD, după pierderea alegerilor europarlamentare”, a mai spus Firea, potrivit Agerpres.

Aceasta a reiterat că nu ia în calcul o candidatură independentă şi va respecta decizia colegilor din PSD.

„Aşa cum în viaţa personală dragoste cu de-a sila nu se poate, eu am vrut să fac un bine partidului – sau eu aşa am considerat că e bine pentru partid. Dacă colegii mei, în majoritate covârşitoare, nu consideră că această cale e potrivită pentru ei şi doresc o altă variantă, nu pot decât să accept votul. Sau poate nu se va ajunge neapărat la vot. (…) Eu voi spune colegilor mei cum am văzut şi cum văd lucrurile şi care sunt atuurile mele, pentru a deveni candidatul la alegerile prezidenţiale ale PSD. Fireşte, ideal ar fi fost să avem o alianţă cu ALDE şi Pro România. Înţeleg din negocierile care s-au purtat ieri că aceasta nu este posibilă, ce puţin pentru primul tur. Poate, eventual, pentru al doilea tur. Eu nu pot să impun ceva colegilor mei. Nu ştiu, poate va veni vreodată şi vremea mea, să spunem. Normal este să respect decizia colegilor”, a declarat primarul Capitalei.

Gabriela Firea a mai precizat că este normal ca membrii PSD să îşi asume rezultatul votului la alegerile prezidenţiale.

Social-democraţii se reunesc, marţi, în Birou Politic Naţional, pentru a-şi alege candidatul la prezidenţiale, urmând ca propunerea să fie validată în CEx. În cursa internă au rămas oficial Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, însă nici Viorica Dăncilă sau Gabriela Firea nu exclud o candidatură.

Vicepreşedintele PSD, Gabriel Zetea, a declarat, marţi, că Viorica Dăncilă va fi aleasă, cel mai probabil, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, precizând că sunt prea multe orgolii acum în PSD şi în celelalte formaţiuni pentru un candidat comun.

„Nu cred că o să fie foarte multe suprize astăzi (marţi -n.r.). Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii, atâta vreme cât doamna Dăncilă îşi va menţine intenţia de a candida, eu cred că ea va fi aleasă de către marea majoritate a colegilor. Este preşedintele partidului şi atâta vreme cât ea este preşedintele partidului îşi doreşte să-şi asume o candidatură are şanse mult mai mari de a mobiliza o mai mare parte a partidului, de a-l pune în spatele ei. Din punctul meu de vedere, da (e nevoie de o alianţă cu ALDE şi Pro România -n.r.). Eu am susţinut acest punct de vedere şi în cadrul ultimului Comitet Executiv, am susţinut cu tărie că e nevoie să facem orice pentru a menţine o alianţă, partidele care sunt în opoziţie cu Klaus Iohannis, toate ar trebui să avem un candidat comun. Deocamdată văd că există orgolii mult prea mari şi în interiorul PSD, dar şi în interiorul celorlalte partide”, a declarat Gabriel Zetea, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PSD.

Social-democraţii se reunesc, marţi, în Birou Politic Naţional, pentru a-şi alege candidatul la prezidenţiale, urmând ca propunerea să fie validată în Comitetul Executiv Naţional. Gabriela Firea şi Viorica Dăncilă şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale. Iniţial, şi Eugen Teodorovici precum şi Mihai Fifor au anunţat că vor să candideze pentru Palatul Cotroceni, dar ulterior şi-au retras candidaturile

Primarul Sectorului 5 Daniel Florea a declarat că Viorica Dăncilă este un candidat redutabil la alegerile prezidenţiale, având mai multă susţinere în partid comparativ cu Gabriela Firea. El a adăugat că edilul general al Capitalei va avea înţelepciunea să evite conflictele interne.

„Cred că avem înţelepciunea astăzi să alegem un candidat care să poată fi susţinut de tot partidul şi care să poată să rezolve conflictele care au existat în interior şi care să dea senzaţia de echilibru şi de forţe şi să demonstrăm asta în campanie. Cred că doamna Dăncilă este un candidat redutabil şi sunt convins nu numai că vom intra în turul doi, dar avem şanse să câştigăm alegerile prezidenţiale”, a declarat Daniel Florea, marţi, întrebat dacă o susţine pe Viorica Dăncilă candidat la prezidenţiale.

Edilul sectorului 5 a mai spus că premierul are o susţinere mai largă în PSD pentru o candidatură la prezidenţiale.

„Cred că are o susţinere mai largă în rândul membrilor de partid şi al conducătorilor de organizaţii şi cred că doamna Firea are înţelepciunea necesară să înţeagă că trebuie rezolvate în interior conflictele. Cred că nu mai există în acest moment conflict nici în organizaţia Bucureşti, nici PSD naţional şi cred că vom putea să ieşim cu un asemenea punct de vedere, fie după BPN, fie după CEx, dar sunt convins că nu vor fi dispute interne în aceste două şedinţe”, a explicat Florea.

Chestionat dacă vor mai fi prezentate sondajele comandate de partid şi dacă mai contează rezultatele, sau prezidenţiabilul a fost deja decis, Florea a răspuns: „Da, astăzi da, se vor prezenta aceste sondaje. Şi eu sunt curios cum arată, dar vă spun că este important pentru noi să strângem rândurile, să liniştim apele în interiorul organizaţiilor şi cred că s-a întâmplat asta şi sunt convins că de azi înainte nu vor mai fi conflicte interne în partid. Contează aceste sondaje. Le vom lua în discuţie. Singurul lucru pe care am vrut să îl subliniez e că în urma unor discuţii care au avut loc şi aseară, în organizaţia de Bucureşti, după aceea la nivel central, eu cred că mare parte din asperităţi s-au nivelat. Cred că în acest moment suntem în măsură să dăm dovadă de echilibru”.


Iniţiat, îşi anunţaseră înscrierea în competiţia internă pentru prezidenţiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, preşedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, deputatul Liviu Pleşoianu şi senatorul Şerban Nicolae. Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor s-au retras, însă, din cursa internă.

Viorica Dăncilă a anunţat că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi.

Şi Gabriela Firea a anunţat că se gândeşte la o candidatură pentru Cotroceni.

Liderul PSD a avut, luni, o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceau şi Victor Ponta, cu care a discutat despre susţinerea unui candidat PSD la prezidenţiale. Ea a anunţat că aşteapă un răspuns de la cei doi lideri politici până pe trei august, atunci când e convocat congresul PSD.

PSD va merge cu un candidat propriu la prezidenţiale. La fel şi ALDE, care îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu în această cursă. În acest context, Adrian Ţuţuianu a anunţat că şi Pro România va avea candidat propriu. El şi-a exprimat susţinerea pentru Gabriela Firea.

Congresul PSD pentru validarea prezidenţiabilului are loc pe 3 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here