OMV raportează profit net în creștere cu 53% pentru prima parte a anului. De unde vine creșterea

0

OMV Petrom a obținut un profit net cu 53% mai mare în primele şase luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultatul net fiind de 1,975 miliarde de lei, se arată în datele financiare raportate de companie.

Valoarea vânzărilor consolidate, de 11,320 miliarde de lei, obţinută în primul semestru, a crescut cu 15% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a evoluţiei pozitive a preţurilor şi volumelor la produsele petroliere şi electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale.

Producţia de hidrocarburi a scăzut accentuat, la fel cea de electricitate, dar au crescut vânzările de carburanţi. Conform datelor anunțate, producția de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 5,5%, la 27,56 mil bep, iar centrala electrică Brazi a generat o producție netă de energie electrică de 1,12 TWh comparativ cu 1,30 TWh, energie produsă în primul semestru al anului trecut. La capitolul produse rafinate, vânzările au crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de-o parte, volumele vânzarilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4%, ca urmare a creșterii cererii, pe de altă parte, volumul vânzărilor totale de produse rafinate, exceptând vânzarile cu amănuntul, a crescut cu 26%, reflectând valorificarea oportunităților de piață regionale și disponibilitatea mai redusa a produselor în trimestrul doi, ca urmare a reviziei rafinăriei Brazi.

Ce se întâmplă cu Neptun Deep

În ceea ce priveşte proiectul Neptun Deep, reprezentanţii OMV Petrom spun că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde.

”Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi suntem în dialog cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, se arată în raport.

Pe segmentul Upstream, grupul estimează ca producţia să scadă cu aproximativ 5% faţă de anul anterior, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural şi a activităţilor de mentenanţă. Optimizarea portofoliului se va face prin concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, iar procesul de transfer al altor zăcăminte continuă. Grupul planifică forarea a aproximativ 100 de sonde noi şi sidetrack-uri şi menţinerea unui nivel constant al reparaţiilor capitale faţă de anul anterior, în timp ce investiţiile de explorare sunt estimate la circa 400 de milioane de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here