Rareș Bogdan: PNL este obligat de votanți să facă orice, să nu se cramponeze de nimic, să nu aibă niciun orgoliu și să se gândească doar la bună guvernare

0

PNL este obligat de votanți să facă orice, să nu se cramponeze de nimic, să nu aibă niciun orgoliu și să se gândească doar la bună guvernare și pentru asta trebuie găsite orice soluțîi. Sigur că mergem cu Ludovic Orban că premier, dar el e un om matur, responsabil, dacă nu va fi acceptat, sunt sigur că vom găși o soluție pe deplin acceptată de toți pentru că actuală guvernare să dispară, afirmă europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan.

Într-un interviu acordat Ziare.com, Rareș Bogdan a crticat sever ceea ce consideră a fi cele trei dovezi că PNL are probleme de gestionare a victoriei: imaginea din seară de 26 mai, gestionarea superficială a alegerii președintelui Camerei Deputaților și declarația lui Ludovic Orban privind impozitarea IT-iștilor.

Rareș Bogdan a vorbit și despre planurile sale politice: „Au greșit cei care au crezut că au apelat doar la un nume cu notorietate și încredere populară care nu se va implică după campanie”.

PNL a câștigat doar 8 procente din 2016 după o guvernare dezastruoasă, este cu 4% în față PSD, nu are urbanul mare. De ce ar fi o victorie la mustață una istorică?

Pentru că a câștigat alegerile.

27% este cel mai mare scor obținut de PNL singur în ultimii 30 de ani și e pentru prima dată când în ultimii 82 de ani a câștigat alegerile.

Acest PNL cu 27% are o componentă PDL, care în 2008 lua 32%.

Noi vorbim de PNL.

Deci vechiul PNL. Și cu PDL ce faceți?

PDL este absorbit în PNL.

Eu știam că a fost fuziune, nu absorbție.

Numele e PNL. Dar a contat enorm organizarea fantastică, aproape militară a vechiului PDL, dacă vorbim în termenii aceștia. A adus exact plusul de care avea nevoie ultracreativitatea PNL. Cert e că suntem pe primul loc.

Când eu am intrat în politică, nimeni nu ne dădea decât 18-19%, iar intrarea mea și lipirea de referendumul președintelui a adus PNL la 27%. 2,5 milioane de voturi înseamnă foarte mult, PNL nu a avut niciodată mai mult de 1,6. Important este acum să păstrăm acest milion de voturi în plus.

Mă sperie că nu vom ști să gestionăm această victorie, iar săptămâna care a urmat câștigării alegerilor îmi confirmă îngrijorarea.

De ce?

Au fost trei momente. Primul a fost chiar în seară alegerilor. Deși toate exit-poll-urile ne dădeau câștigători, imaginea noastră la ora 21:00 era după unii de priveghi, după alțîi de responsabilitate. În timp ce locul trei avea o bucurie fantastică, pentru că au luat peste 20%.

Pentru că aproape și-au triplat scorul?

Sunt două partide acolo. A fost o alianța care a funcționat perfect, i-am felicitat pentru asta. Eu păstrez legătură cu USR-PLUS, pentru că doar cu ei vom putea guvernasi numai cu ei vom putea câștigă 90% din primăriile din România.

Există poză scorului și există trendul, evoluția. În poză a câștigat PNL, dar în trend nu e Alianța 2020 câștigătoarea reală?

Trendul pot să-l dai dacă șțîi ce să promovezi. Faptul că în această campanie PNL a mizat pe câteva figuri noi – Siegfried Mureșan, Robert Sighiartau, Ionuț Stroe, Pavel Popescu, Violetă Alexandru, Claudia Benchescu, Rareș Bogdan – a contat extrem de mult, cu tot respectul pentru lidership-ul partidului. A contat că s-au implicat în această campanie câțiva dintre primarii cheie ai PNL.

Câțiva?

Toți s-au implicat, unii mai mult, unii mai puțîn. Câțiva au făcut-o într-un mod extrem de determinat. În Oradea, Ilie Bolojan a luat 70%. Flutur, Alin Tișe și Emil Boc au adus cel mai mare plus la zestrea partidului.

Contra-surprizele au fost în zona de sud a țării, mai ales, și ele vor fi luate rând pe rând la analiză și executate. Cei care au făcut pact cu ALDE vor întră în conflict direct cu PNL și noi le vom face campanie contracandidaților care vor lupta acolo. Vor fi scoși afară din partid, a și început la Gorj.

Eu voi avea o mare bucurie să susțîn contracandidatul lui Dorin Florea, care ne-a lovit la Târgu Mureș, când a anunțat că va merge alături de Tăriceanu.

Care a fost al doilea moment prost?

În al doilea rând, PNL a jucat foarte prost alegerea celui de-al treilea om în stat. Raluca Turcan a fost lăsată singură, a negociat cât a negociat, dar trebuia susținută de lidershipul complet al partidului.

Adică n-a susținut-o dl Orban?

Ba da. Dar negocierile nu le face doar președintele partidului. Fiecare grup politic are niște oameni care negociază. De exemplu, UDMR nu negociază la fel de bine cu dl Orban cum negociază cu dl Blaga. Pro România nu negociază la fel de bine cu dl Orban cum negociază cu alt lider, vicepreședinte.

Și de ce nu a funcționat negocierea?

Cred că nu s-a înțeles foarte bine importantă acestei pozițîi în statul român. Și cred că a fost abordată cu superficialitate alegerea de la Camera.

Și al treilea moment?

O declarație care trebuia analizată mai serios. PNL nu vine să taie facilități, ci să ofere facilități, este și partidul mediului de afaceri și al capitaliștilor români, cu inițiativa.

Deci ne referim, că să fie clar, la declarația lui Ludovic Orban privindu-i pe IT-iști?

Nu a fost cea mai fericită declarație. Noi propunem reducerea numărului de membrii ai CĂ la maximum 3, interdicția că reprezentantul unui partid să facă parte din mai mult de un CĂ. Avem personaje care fac parte și din 9 consilii de administrație, aristocrația bugetară e o problema foarte gravă a României. Venim cu facilități pentru mediul de afaceri la care nu trebuie să renunțăm.

Declarația cu IT-ișțîi trebuie nuanțată.

Pe mine nu m-a deranjat declarația în sine. Poate că e o idee corectă. M-a deranjat că nu a fost fundamentată pe un studiu de impact.

Cea mai mare problema a României este forță de muncă, cea calificată e și mai greu de găsit. Exodul de creiere e o problema gravă. Nu poți să vii cu măsuri care-l amplifică, în loc să faci toate eforturile că să-i țîi în țară.

Cât de mare e problema în partid? S-a ajuns la cereri de demisie a dlui Orban.

Nu trebuie mers atât de departe. Totuși, Ludovic Orban a dus partidul la victorie.

Asta arată o tensiune în partid.

În orice partid mare există și mulțumiți și nemulțumiți, dar PNL e cu mult mai unit decât poate părea din afară.

Ați avut și dvs o declarație controversată, privind tăierea pensiilor magistraților, imposibilă conform unei decizii a CCR din 2010

A fost scoasă din context. Eu mă refer la demnitari, la parlamentari și la personalul adiacent. Nu mă refer la militari, la magistrați. Am o problema cu pensiile speciale, pentru că încalcă principiul contributivitățîi, dar există peste tot în lumea civilizată domenii în care lucrurile stau diferit.

Nu magistrațîi și militarii sunt problema. Trebuie să vedem care sunt cele 178 de mii de pensii speciale, care costă statul român două miliarde de euro pe an.

În seară alegerilor, PNL anunță că ia cu asalt guvernarea. Între timp a venit poticneala de la Camera. Ce urmează, totuși?

Negociem, negociem. Am cerut responsabilitate totală din partea PNL în a negocia cu fiecare om. Decât un eșec al moțiunii, mai bine fără moțiune. Trebuie negociat cu toată lumea, pentru că acest guvern nu mai poate rămâne, e o calamitate.

Trebuie să mergem înainte, chiar dacă pentru asta trebuie să înghițim broaște. 5 milioane de români care au votat PNL, USR-PLUS și PMP, votanțîi lui Victor Ponta și o bună parte din votanții UDMR așteaptă că acest guvern să plece și pentru asta trebuie negociat și cu minoritățile, și cu Victor Ponta, și cu Traian Băsescu, și cu Kelemen Hunor, și cu bucăți din ALDE trezite la realitate, inclusiv cu independenți, cu oameni responsabili de la PSD.

Om cu om, trebuie negociat zi și noapte până în dimineață votului.

Victor Ponta spune clar că nu există nicio șansă să treacă moțiunea cu dnii Orban și Băsescu la masă negocierilor, ba chiar mai mult, că ei ar sabota moțiunea din interese personale.

Nu cred asta. Toți trebuie să lăsăm orice orgoliu. Important este că România să meargă înainte cu o guvernare responsabilă, nu cu Viorica Dancila.

Pe care să o conducă cine?

Eu sunt convins că vom găși soluția de compromis între toate taberele. Nu stăm în oameni.

Victor Ponta propune Sorin Câmpeanu.

Eu spun un singur lucru: PNL este obligat de votanți să facă orice, să nu se cramponeze de nimic, să nu aibă niciun orgoliu și să se gândească doar la bună guvernare și pentru asta trebuie găsite orice soluțîi. Sigur că mergem cu Ludovic Orban, dar el e un om matur, responsabil, dacă nu va fi acceptat, sunt sigur că vom găși o soluție pe deplin acceptată de toți pentru că actuală guvernare să dispară.

Orice orgoliu trebuie lăsat deoparte de către toți. Conflictele trecute trebuie lăsate la ușa când vor avea loc negocierile. Responsabilitatea unui om politic constă în capacitatea că în momente cheie să nu își pună pe primul loc propriul orgoliu.

Altfel, toți ne vom împrumută mai scump la banca, toți vom simți insecuritatea de pe stradă în țară devenită un răi al infractorilor. Când la Ziare.com și la Realitatea dădeam numărul infractorilor eliberați, ne acuzau de manipulare. Uite ce e pe stradă! Asta trebuie să înceteze.

Și sunt dispus să bat cu pumnul în masă partidului că să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte. Toată lumea credea că voi veni în partid că o vedetă care va participa la câteva mitinguri și câteva lansări de carte cu președintele, după care voi stă deoparte. Au rămas șocați când la ora 7:30 rupeam ușa aici la sediu.

Și nu de aceea trebuie să fiți parcat într-o funcție măgulitoare, dar simbolică în PE?

Au greșit cei care au crezut că au apelat doar la un nume cu notorietate și încredere populară care nu se va implică după campanie.

Și nu va consideră deja un pericol?

Eu îmi văd de lungul nasului, astăzi eu nu consider că sunt o soluție nici pentru conducerea PNL, nici pentru șefia Guvernului. Sunt la începutul carierei politice, știu să aștept, să fac totul pas cu pas, îmi văd locul, am decentă și mă integrez într-o echipa.

Viitorul poate însemna orice, dar astăzi nu vreau nici Primăria Capitalei, pentru că am luat votul românilor pentru a merge în PE. Vreau să reinventez imaginea și rolul europarlamentarului, fără să vreau să îi acuz pe cei de până acum. Dar cel puțîn în țară au comunicat defectuos.

Și mai e ceva. Statutul unui europarlamentar e mult peste ceea ce se crede. Dacă un europarlamentar solicită să fie primit într-o audiență și ascultat la orice președinte de regiune din Spania, Italia, Franța, UK, la orice primar, la orice ministru, va fi primit.

5 milioane de români din diaspora sunt oameni cu o mulțime de probleme și de provocări, abandonați de țară, de europarlamentari. E incredibil că niciun europarlamentar român nu s-a dus stea de vorba cu ministrul Muncii din Austria sau cu cancelarul când au introdus ajutoarele pentru copii diferențiate.

În Castellon sunt probleme uriașe, în sudul Italiei, la fel. Câți europarlamentari români au încercat să-l abordeze pe Salvini?

Eu voi fi primul europarlamentar care va deschide birou pentru două comunități mari de români: Lazio – Roma și Londra. Altfel, ce faci? Stai în Grand Place și mănânci ouă Benedict?

Dar asta înseamnă că mult timp pentru implicarea în politică internă nu rămâne.

Nu voi abandona nimic din țară. Nu vanez o funcție, voi fi prezent acolo unde e nevoie de mine. Cei care cred că voi întră în lupta pentru conducerea partidului se înșală. Nu am astăzi astfel de gânduri.

Suntem înainte de ședința CEx în care se va pune problema să preluați șefia organizației București. Acceptați?

Condițiile mele sunt atât dure încât nu știu dacă vor fi aceptate: interzicerea oricăror colaborări cu primarii PSD, opoziție totală la Gabriela Firea și la majoritatea toxică și bătălie totală cu cei 6 primari PSD, scoaterea a tot ce înseamnă reprezentați PNL sau fost reprezentanți PNL din consiliile de administrație, lupta dura la baionetă pe toate problemele bucureștenilor și libertate totală pentru a alege echipa celor 6 sectoare. Dacă nu primesc toate aceste garanții nu mă interesează Bucureștiul.

Deci dacă atunci când va apărea interviul veți fi șef la PNL înseamnă că au fost acceptate și este proiectul cu care preluați funcția. Dacă nu veți fi, au fost respinse.

Exact!

Trebuie votat dl Eckstein Kovacs pentru Avocatul Poporului?

Cât timp este respectat art 1 din Constituție, trebuie să fim deschiși la minte și la suflet. Vremea războaielor, a barierelor etnice și religioase a trecut. Îl cunosc bine pe dl Eckstein Kovacs. Dacă veneau cu Laszlo Tokes spuneam: exclus!

Dar când sunt propunse persoane rezonabile, nu mă opun. Așa cum nu m-aș fi opus numirii lui Viorel Ștefan în Curtea de Conturi Europene. Așa cum mă voi lupta pentru că Laura Codruța Kovesi să ocupe șefia EPPO și le voi cere și celor din Pro România și PSD să lase orgoliile la o parte și să o considere pe Laura Codruța Kovesi în primul rând un român care poate ocupă o funcție importantă. Sigur că propunerilor nepotrivite mă voi opune.

Trebuie să gândim rațional, să ne gândim la țară, să lăsăm conflictele mărunte deoparte. România profundă cere să lăsăm războaiele, să o scăpăm de ăștia și să arătăm că se poate și altfel. Dacă nu înțelegem ce a dorit poporul, vom primi o palmă usturătoare mai repede decât ne așteptăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here