Exclusiv. Inundații, copii morți și case distruse. Ministrul Apelor: am fost ocupați cu Papa. Document: Guvernații știu exact unde vine viitura, dar nu alocă bani să protejeze populația

0

De mai bine de patru ani, aceleași zone sunt inundate și autoritățile nu fac decât vizite oficiale și studii care sunt în sertar și acum. Un document obținut de Piața Presei arată exact unde au fost viituri din 2010 și până în prezent.

Vezi AICI documentul.

Patru persoane și-au piercut viața și aproape 300 de case au fost distruse în urma inundațiilor din ultimele ziule. Judeţele din sudul şi din estul țării sunt cele mai afectate. Iar pericolul nu a trecut încă. Meteorologii şi hidrologii continuă să dea coduri de vreme rea.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, prestaţie penibilă luni, în Prahova, în localitățile grav afectate de inundații, Sângeru și Lapoș. Deneș i-a explicat tatălui celor patru copii luați de viitură la Sângeru că a fost ocupat cu vizita Papei în România

Concret, în timpul unui discurs plin de greșeli gramaticale și uneori lipsit de coerență, Deneș le-a spus celor afectați de calamități, printre care se afla și tatăl celor patru copii luați de viitură în comuna Sângeru, că a venit să vadă dezastrul lăsat în urmă de ape, cu toate că avea ”un program foarte încărcat” ca urmare a vizitei Papei Francisc.

Asta în condițiile în care vizita în România a Suveranului Pontif s-a încheiat duminică, în timp ce ministrul Apelor și-a programat luni vizita de lucru în Prahova. 

De exemplu, un pod feroviar a fost distrus în 2005 de viitură, dar nici acum nu este refăcut. La fel și zeci de diguri. Albiile râurilor sunt colmate și specialiștii de la Ape sunt bulversați de schimbările politice.

Ploile abundente din acest weekend au produs inundații în toate regiunile României. Cel mai afectat din punct de vedere material a fost județul Alba, însă marea tragedie a avut loc în Prahova, unde patru copii, împreună cu mama lor, au fost luați de ape. Mama a fost salvată, dar trei copii au murit, iar al patrulea nu a fost încă găsit, oficialitățile fiind foarte sceptice în privința șanselor sale de supraviețuire. 

Primele județe afectate au fost, în cursul serii de vineri, Prahova și Buzău. ”Pompierii prahoveni au intervenit pentru evacuarea apei din 15 localităţi, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghiţa, Râfov, Albeşti Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Gornet Cricov, Lapoş, Urlaţi, Mizil, Sinaia, Ploieşti, Ceptura şi Bălţeşti, fiind afectate 201 locuinţe şi 132 de gospodării”, a precizat ISU Prahova, după ploile de vineri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here