Petiție pentru reglementarea de urgență a serviciilor ride sharing

0

Asociația Coaliția pentru Economie Digitală, organizatie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing și e-hailing din Romania, Uber, Bolt și Clever, a lansat petiția #continuam, o inițiativă dedicată celor care doresc ca serviciile moderne de transport urban să continue să funcționeze în România.

Amintim faptul că săptămâna trecută a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică legea taximetriei, adoptată de Guvern la sfârşitul lunii martie, iar în ultimele zile Poliția Rutieră a amendat mai mulți care efectuau transport public de persoane contra cost în regim de închiriere, pentru nerespectarea prevederilor Legii 38/2003.

La finele săptămânii trecute, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a subliniat, în context, că Ordonanţa care modifică Legea taximetriei, şi care a intrat în vigoare joi, nu interzice companiile de ridesharing, ci îşi propune să combată pirateria. El i-a îndemnat pe şoferii companiilor de ridesharing care au fost amendaţi de Poliţia rutieră să conteste sancţiunile în instanţă.

Pe de altă parte, Cătălin Codreanu, preşedintele asociaţiei Coaliţia Pentru Economie Digitală, a arătat că starea de incertitudine va continua până când noua reglementare va fi adoptată de guvern.

Unde poate fi semnată petiția

Petiția poate fi semnată la adresa https://www.continuam.ro/ unde sunt disponibile toate informațiile despre situația din acest moment de pe piața de ride sharing și e-hailing.

„Am dorit să punem la dispoziția celor 2,5 de milioane de români care folosesc aceste platforme un canal prin care să-și poată spune punctul de vedere, într-un mod civilizat, așa cum sunt și serviciile de transport pentru a căror reglementare milităm. Credem că nu prin proteste de stradă, prin blocarea piețelor publice și a traficului trebuie să ne facem auzită vocea, ci prin mobilizarea civică a celor care sunt alături de noi. Sperăm că și Guvernul României va auzi aceste voci și va lua o decizie cât mai repede,” spune Cătălin Codreanu. 

Asociația Coaliția pentru Economie Digitală este de părere că doar adoptarea imediată a unei Ordonanțe de Urgență care să reglementeze serviciile de ride sharing va asigura continuarea funcționării acestora la întreaga capacitate și va preveni abuzurile împotriva șoferilor parteneri. Asociația atrage atenția că interpretarea greșită a modificărilor aduse Legii Taximetriei săptămâna trecută precum și lipsa reglementării specifice a dus la numeroase acțiuni împotriva șoferilor: amenzi, plăcuțe de înmatriculare ridicate de Poliție și chiar acte de violență. Prin urmare, numărul șoferilor activi pe platforme a scăzut cu 25% într-o singura zi, iar timpul de așteptare pentru comenzile plasate prin cele trei aplicații a crescut la peste 10 minute.

Segmentul de ride sharing aduce, anual, beneficii, directe și indirecte, de peste 1 miliard de lei și oferă un loc de muncă pentru peste 20.000 de șoferi parteneri. Sunt servicii care pun România pe harta transportului urban modern. Oferă alternative sigure și familiare atât utilizatorilor de zi cu zi, dar mai ales turiștilor care sunt deja obișnuiți cu ele.

Modernizarea transportului urban din România poate începe cu reglementarea acestor servicii. Acestea, pe lângă beneficiile de ordin financiar pe care le aduc, contribuie într-o măsură foarte mare la descongestionarea traficului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here