Începe cursa pentru prezidențiale! Cum riscă Iohannis să piardă Cotroceniul din cauza lui Orban

0

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale a început din nou să circule ideea candidaturilor în tandem, în care partidele prezintă candidatul la postul de preşedinte al României împreună cu un candidat neoficial la postul de premier. 

Noutatea este că în acest an, liberalii par să joace prost și riscă să piardă alegerile din cauza neînțelegerilor din interior. Asta, după ce au înregistrat o victorie spectaculoasă la europarlamentare, după ce l-au avut ca locomotivă pe Rareș Bogdan.

Nici PSD nu stă prea bine, după scăderea în sondaje și arestarea lui Liviu Dragnea. Singurii care cresc vertiginos în sondaje sunt USR-iști, care au decis să facă tandem la alegeri cu PLUS și să meargă cu Barna-Cioloș la prezidențiale.

De ce riscă Iohannis să piardă alegerile, dacă merge în tandem cu Orban

Pe de altă parte, favoritul în sondaje, actualul președinte Klaus Iohannis, riscă să piardă alegerile din cauza actualului lider liberal- Ludovic Orban, cel care a pierdut și ultimele alegeri locale. Motivul, acesta este foarte slab în sondaje față de alți lideri PNL. Cel mai bine cotat lider PNL la această oră este Rareș Bogdan, omul de care se teme Ludovic Orban, pe motiv că îi va lua locul de președinte PNL și de posibil candidat în tandemul pentru prezidențiale. De aceea a și refuzat să îl pună președinte la PNL București.

Numai că, potrivit sondajelor, Rareș Bogdan este cotat la 39%, în ceea ce privește părerea foarte bună a oamenilor despre el, în timp de Orban are doar 14%.

Un alt motiv care ar putea duce la pierderea prezidențialelor este lipsa de strategie a lui Orban, care conduce un partid mai scindat ca niciodataă, asta după ce a refuzat să se consulte cu liderii PNL când a numit-o pe USR-ista Violeta Alexandru șefă la București.

Tandemul Barna-Cioloș, periculos pentru Iohannis

Noul tandem apărut pe secena politică ar putea pune în pericol cuplul Iohannis-Orban. Astfel, Dacian Cioloș și Dan Barna vor candida în tandem la alegerile prezidențiale. Au cele mai mari șanse după Iohannis să câștige Cotroceniul și implicit scaunul de premier al României. De aceea, Iohannis va trebui să cântărească foarte bine cu cine va face tandem președinte-premier.

PSD fac casting și se reinventează. În politică nimic nu este imposibil

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, că, după ce se vor primi rezultatele sondajelor demarate pentru a vedea care este cea mai bună variantă de candidat pentru alegerile prezidenţiale, PSD va vedea ce formulă va îmbrăţişa.

Întrebată, luni, dacă susţine varianta unei alianţe PSD-ALDE-Pro România pentru alegerile prezidenţiale, Viorica dăncilă a spus: ”Am spus că avem sondaje de opinie şi pe măsură ce vom primi aceste sondaje vom vedea ce formula îmbrăţişăm”. De asemenea, întrebată ce părere are despre faptul că liderii ALDE şi Pro-România au discutat despre varianta unui candidat comun, Dăncilă a spus: ”În politică trebuie să existe democraţie, poţi să negociezi cu orice partid. Nu putem să îngrădim dreptul unui partid de a discuta cu alte partide politice. Eu am lucrat la Bruxelles 9 ani de zile şi pentru orice amendament, pentru orice directivă, aveam în negocieri cu toate grupurile politice, mai puţin cu extremişti”. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au avansat ideea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale, care să fie susţinut de PSD, ALDE şi Pro România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here