Fondurile alocate prin noul cadru financiar multianual pentru start-up-uri şi noile tehnologii trebuie să fie într-o valoare mai mare, pentru ca inovarea să rămână în Europa, a declarat Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
„Ca ministru al Mediului de Afaceri, răspund direct de ceea se înseamnă investiţii străine directe. Invest România este o direcţie din cadrul ministerului şi atunci când vorbesc despre investiţii întotdeauna mă gândesc la felul în care încercăm să atragem cele mai bune investiţii pentru România şi care ne ajută în sectoarele-cheie şi cele care sunt orientate spre export. Aici fac legătura cu Schema de ajutor de stat, un mecanism european care vine să reducă decalajele între diversele zone ale Europei şi care îmi doresc să fie din ce în ce mai prezent ca şi valoare în partea de nou cadru financiar multianual. În acelaşi timp, îmi doresc ca, în noul cadru financiar multianual, fondurile destinate start-up-urilor, fondurile care sunt destinate noilor tehnologii, să fie într-o valoare mai mare, astfel încât inovarea să rămână în Europa”, a explicat ministrul de resort, citat de Agerpres.
Oprea a precizat, în acelaşi timp, că inegalităţile din lumea modernă reprezintă cel mai mare pericol în domenii de activitate, precum social sau economic.
„Mărturisesc, de la bun început, că am fost implicat în acest subiect, în calitate de senator şi am participat în Parlamentul European la toate dezbaterile din ultimii ani referitoare la Semestrul European. Mă bucur că acest mecanism capătă o mai mare importanţă şi că statele membre sunt, într-adevăr, din ce în ce mai implicate. În orice discuţie trebuie să plecăm de la principii, de la valori. Inegalităţile de astăzi din lumea modernă reprezintă cel mai mare pericol pe care îl vedem cu toţii în toate domeniile de activitate: social, economic etc. Răspunsul, politicile publice pe care Uniunea Europeană le-a dat, a fost cel al coeziunii, ceea ce înseamnă că sprijinim zonele sau ţările unde, din punct de vedere economic şi social, sunt mai puţin dezvoltate, pentru a reuşi să ajungem la acelaşi nivel”, a afirmat oficialul.
Acesta a punctat faptul că economia europeană poate să crească prin intermediul mecanismului de investiţii în proiectele de coeziune. „Este o amplă dezbatere între ceea ce înseamnă astăzi politicile de coeziune şi vorbesc de asemenea şi despre fondurile pentru agricultură şi politicile agricole comune. V-aş aduce aminte un lucru pe care comisarul european Oettinger îl repetă adeseori şi care spune în felul următor: „Orice euro investit în economiile din Europa de Est aduce imediat 0,7 – 0,75 eurocenţi înapoi în economiile din Vest”. În runda a doua, acest câştig merge spre 0,85 eurocenţi, aproape 0,9 eurocenţi dintr-un euro investit. Acesta este un mesaj foarte clar pentru cei care statele net contributoare. Economia europeană poate să crească prin acest mecanism al investiţiilor în proiectele de coeziune”, a spus demnitarul.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, participă joi, alături vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi vice-prim ministrul României, Viorel Ştefan, la conferinţa „Coordonarea politicilor economice la nivelul UE, un rol reînnoit pentru Semestrul European”, organizată în marja deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.