Peste 170 milioane de euro pentru studenții și IMM-urile din România. Vezi cum poți primi finanțare

0

Fondul European de Investiții (FEI) a semnat patru acorduri de finanțare în România, prin care țara va beneficia de peste 170m EUR în condiții avantajoase:

  • Primul acord de garantare Erasmus+ în valoare de 4,5m EUR va ajuta 450 de studenți să își efectueze studiile de masterat în străinătate;
  • Planul de Investiții pentru Europa: Trei acorduri de garantare în cadrul Facilității de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii:
    • 25m EUR cu CEC Bank S.A.
    • 80m EUR cu Deutsche Leasing Romania IFN S.A.
    • 63m EUR cu Libra Internet Bank.

FEI și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să continue studiile la master în străinătate. Datorită aceastei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE, ca și în Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia și Turcia. Acordul de 4,5m EUR a fost semnat în cadrul facilității de garantare Erasmus+, care este finanțată de Uniunea Europeană și administrată de Fondul European de Investiții.

De asemenea, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. și Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor instituții să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 m EUR pentru IMM-uri românești. Acordurile sunt susținute de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiții pentru EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, și vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri.  Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta față de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceștia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Comisarul European pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM,  Elżbieta Bieńkowska, a declarat: “Salut semnarea acestor acorduri în cadrul Planului Juncker, care vor ajuta 3.000 IMM-uri românești să beneficieze de acces crescut la finanțare. De asemenea, 450 studenți români vor primi sprijin financiar în cadrul unuia din programele emblematice ale Europei, Erasmus+, pentru a trăi și a studia în străinătate. Aceste patru acorduri semnate astăzi constituie tot atâtea exemple de reflectare a valorilor europene în România.”

Comisarul European Tibor Navracsics, responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport a spus: „Comisia Europeană își exprimă satisfacția față de semnarea acordului cu FINS, care pune finanțarea pentru studii în străinătate în centrul activităților sale. Mulțumită acestui nou acord garantat de UE, în jur de 450 de studenți români talentați vor putea să își îndeplinească obiectivul de a obține un titlu de master de la o universitate din altă țară europeană.”

Comentând asupra acordurilor, Directorul General Adjunct al FEI, Domnul Roger Havenith, a declarat: “Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanțare pentru 450 de studenți care vor putea obține credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitățile de instruire pentru o gama mai largă de studenți. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăți competitivitatea unui segment important al economiei românești, care constituie motorul creșterii economice, creării de locuri de muncă și inovării.”

Alexandru Ghiță, Președintele FINS a spus: “Garanția oferită de FEI face posibilă pentru prima oară existența unui credit pentru studii care răspunde cu adevărat nevoilor reale ale studenților români: acoperind atât taxe de școlarizare cât și cheltuieli de masă & casă, recunoscând lipsa de experiență de muncă în cazul multor studenți și folosind drept criteriu principal de evaluare profilul și potențialul academic și profesional al acestora. Soluția financiară construită de FINS cu sprijinul FEI susține cu adevărat vocația studiilor superioare de a oferi un mecanism de mobilitate socială, oferind șanse egale studenților din toate categoriile sociale, indiferent de situația lor financiară.”

Domnul Laurentiu Mitrache, Director general – Presedinte al Comitetului de Directie al CEC Bank, a declarat: „Acordul de Garantare semnat astazi cu Fondul European de Investitii reconfirma strategia CEC Bank de sustinere a dezvoltarii afacerilor intreprinderilor mici si mijlocii. Banca noastra urmareste in permanenta sa faciliteze accesul companiilor la produse si servicii financiare moderne si consideram ca instrumentul financiar dezvoltat la nivel european si implementat prin CEC Bank raspunde nevoilor actuale ale sectorului privat si contribuie la cresterea economica pe termen mediu si lung”.

Laurentiu Zaharia, Director General Deutsche Leasing Romania I.F.N. S.A.: „Având în vedere că activitatea noastră principală este finanțarea echipamentelor pentru IMM-uri, FEI a devenit pentru noi un partener strategic în demersul de a face produsele noastre financiare disponibile pentru o gamă mai largă de întreprinderi mici și mijlocii. În afară de aceasta, cooperarea cu FEI în configurarea programului COSME a fost foarte constructivă și invită la extinderea cooperării „.

Reprezentant Libra Internet Bank, Emil Bituleanu (CEO):“Sprijinirea micilor afaceri, prin mecanismul de finantare oferit prin parteneriatul cu Fondul European de Investitii, s-a dovedit a fi o formula castigatoare, atat pentru banca noastra, cat si pentru clienti. Asadar, suntem incantati sa participam si in cadrul acestui nou plan de investiti pentru Europa”. 

Despre FEI

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții.  Principala misiune a FEI este să sprijine întreprinderile mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului acestora la finanțare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc, garantare și microfinanțare adresate în mod special acestui segment de piață. In acest fel, FEI implementează obiective ale Uniunii Europene în domeniile: inovare, cercetare și dezvoltare, antreprenoriat, creștere, sporirea locurilor de muncă.

Despre Planul de Investiții pentru Europa

Planul de Investiții pentru EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, așa-numitul Plan Juncker, este una din prioritățile Comisiei Europene. Acesta se axează pe dezvoltarea investițiilor în scopul sporirii locurilor de muncă, creșterea prin utilizarea inteligentă a resurselor financiare noi și existente, înlăturarea obstacolelor din calea investițiilor, oferirea de vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții.

Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, astfel încât BEI să poată investi în mai multe proiecte cu grad mai mare de risc. FEIS înregistrează déjà rezultate concrete. Proiectele și contracteleCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• aprobate spre finanțare în cadrul FEIS vor mobiliza investiții estimate la peste 390 miliarde EUR, din care 2,6 miliarde EUR pentru România, și vor sprijini 929.000 IMM în cele 28 țări ale UE.

Mai multe informații despre rezultatele Planului de Investiții pentru Europa sunt disponibile aici(link is external).

Despre COSME

COSME este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii care se desfășoară între 2014 și 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde EUR. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finanțare pentru IMM-urile europene prin două instrumente financiare. Astfel, Facilitatea de Garantare COSME oferă garanții și contragaranții instituțiilor financiare, pentru ca acestea să poată oferi IMM-urilor mai multe credite și finanțări de leasing. Această facilitate include și securitizarea portofoliilor de credite IMM. De asemenea, programul COSME investește prin Facilitatea de Equity COSME în fonduri de capital de risc pentru IMM-uri aflate în etapele de extindere și creștere. Programul COSME continuă fostul program de succes CIP 2007-2013 (Programul-cadru pentru competitivitate și inovare), care a mobilizat credite de aproape 21 miliarde EUR  și finanțări de capital de risc de peste 3 miliarde EUR pentru peste 384.000 IMM-uri din întreaga Europă.

Întreprinderile care doresc să obțină finanțări europene pot contacta instituțiile financiare active în țara lor: http://www.access2finance.eu/(link is external).

Despre credite pentru programe Master ”Erasmus +”

Programul Erasmus+, din care face parte Facilitatea de Garantare a Creditelor pentru Studii de Master ”Erasmus+”, este cel mai mare creator de mobilitate în rândul studenților din UE, prin care aproximativ 300.000 studenți și angajați se instruiesc, lucrează sau efectuează stagii în alte țări europene în fiecare an. Programul este administrat de către DG EAC (Direcția Generală pentru Educație și Cultură) și agenția executivă a acesteia. Activitățile DG EAC în domeniul educației se subscriu și Strategiei pentru Educație și Training 2020 (ET2020), care contribuie la componenta de educație a Strategiei Europa 2020, al cărei obiectiv este să promoveze creșterea și crearea de locuri de muncă în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here