Cîţu – Buget în aşteptare, pensiile umflă deficitul, decizia privind redeschiderea şcolilor, pe 2 februarie

0

Premierul Florin Cîţu a făcut o serie de declaraţii, luni, la Parlament, cu privire la bugetul pe 2021, la efectul creşterii pensiilor şi la redeschiderea şcolilor.

Potrivit acestuia, o propunere de buget pentru 2021 va fi pe masa Guvernului luni spre a fi analizată, dar după discuţiile cu ordonatorii de credite, Cîţu adăugând că PIB-ul nominal va fi „puţin mai mare ca anul trecut”.

„Vom vedea care au fost cererile de la ordonatori şi câte dintre ele pot să fie susţinute de situaţia economică de astăzi. Ştim de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal rămâne cam la acelaşi nivel, puţin mai mare ca anul trecut, şi asta ar însemna că avem 3 ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat, deşi anul trecut am avut o scădere, anul acesta va creşte”, a afirmat premierul.

Priorităţile pe acest an sunt investiţiile şi sănătatea, dar şi educaţia.

„Vor fi şi kilometri de autostradă. Eu am spus că trebuie o prioritizare a proiectelor de investiţii. Sibiu – Piteşti este cel care trebuie pornit şi trebuie să avem un plan, o planificare clară şi aici doresc buget pus la punct pentru următorii patru ani. Nu vreau să fie doar un buget pentru 2021”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu a vorbit şi despre pensii, arătând că, pentru bugetul din 2021, costul cu pensiile creşte cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, adică 0,8% din PIB, la care se adaugă creşterea de anul acesta, încă 3 miliarde de lei, ajungând la 1,1% din PIB. Sunt luate în calcul şi creşterile de alocaţii.

Indexarea pensiilor se va face după lege, a spus el.

Autorităţile au în vedere modificarea a două legi, care „au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”: Legea salarizării unitare, mai ales că preşedintele statului nu mai are salariul cel mai mare, şi Legea pensiilor – bazată pe contributivitate.

Despre decizia privind redeschiderea şcolilor, Cîţu a reiterat că va fi luată pe 2 februarie, în funcţie de situaţia sanitară.

„Nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii, pentru că nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here