Acuzații grave: „Eugen Teodorovici a falsificat datele deficitului pe 2018”

0

Deputatul USR Claudiu Năsui transmite că guvernul a falsificat datele privind deficitul bugetar pe 2018 și a sabotat economia prin reținerea banilor pe TVA ai întreprinderilor românești.

“În ultimele luni ale anului 2018 devenise tot mai clar că statul român nu mai făcea față cheltuielilor. De aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăți s-au aflat și rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului și a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Acum câteva zile apărea o știre în presă, care a trecut aproape neobservată, cum că ANAF-ul rambursează în martie TVA de 2,6 miliarde de lei. O sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei. Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările? Manevra guvernului de a sabota economia pentru a-și justifica incompetența”, transmite deputatul Claudiu Năsui.

Deputatul USR atrage atenția că din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică și a falsificat cifrele pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul minte românii, deoarece în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani. Astfel că ministrul Eugen Teodorovici a dat înapoi banii companiilor pe TVA cu o întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA a căzut la 0,9 miliarde.

“Cifrele din ianuarie contează pentru că deficitul acela de 3% pe care nu trebuie să-l depășim este pe niște standarde care se numesc ESA. Conform acestor standarde, facem o retratare a cifrelor și cheltuielile din ianuarie sunt considerate din anul anterior. De ce? Pentru că e o diferență între momentul în care se face o plată și perioada pentru care ea este aferentă. Adică dacă statul român plătește o factură în ianuarie aferentă lunii decembrie, conform ESA, acea factură apare în cheltuielile din luna decembrie. De aceea au blocat rambursările de TVA și în luna ianuarie. Pentru că le afecta deficitul ESA pe anul 2018.”, subliniază deputatul USR.

După luna ianuarie, însă, au explodat rambursările iar în februarie și martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturală de 1,4 miliarde și mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here