Exclusiv. Gabriel Dumitrașcu: Termoenergetica nu a fost înregistrată la RECOM. Riscăm să rămânem fără apă și căldură

1

Instanța a amânat falimentul RADET, pentru că nu avea cine să preia angajații și serviciul de termoficare. Asta, pentru că noua companie care urma să preia RADET, Termoenergetica, nu a fost înregistrată la RECOM, deși aleșii generali au votat înființarea ei la sfârșitul lunii februarie. Liberalul Gabriel Dumitrașcu susține că, încercând să rezolve cu superficialitate problema insolvenței RADET, primăria a dus-o în faliment.

„Riscăm ca bucureștenii să nu mai aibă asigurat serviciul de apă caldă și căldura din cauza unor meschinării și naravuri politice. Ne-au demonstrat, încă odată, că soluții de guvernare și administrare nu au, în schimb, fac jocuri cinice pe spatele bucureștenilor. RADET a fost doar operatorul sistemului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Vazînd nesusținerea financiară din partea PMB, dar și bâjbâielile, lipsa de profesionalism și numirile pe criterii de cumetrie a conducătorilor mandatați să gestionezea insolvența RADET am anticipat falimentul. Am cerut public doamnei primar general la începutul anului să convoace o dezbatere pentru identificarea unei soluții juridice și instituționale. Doamna Firea a avut ca singură soluție: confirmarea companiei Energetica, declarată ilegală. Partidele din opozitie și o facțiune a celor aflate la putere în Consiliul General au respins propunerea. PNL a refuzat și de această dată tentația unei opoziții negativiste și sterile, care nu dă soluții alternative ci doar contestă și împinge adversarul politic la greșeală, ostilizând electoratul în ideea unui vot negativ masiv. Liberalii nu sunt în opoziție cu bucureștenii ci doar cu administrația Firea și de câte ori am putut ne-am implicat pentru rezolvarea problemelor bucureștenilor, indiferent cu cine au votat și indiferent că ne-am expus criticilor colegilor de opoziție. Am propus și argumentat  înființarea în legalitate a noii companii Termoenergetica, care să funcționeze mai performant, pe baza standardelor de management corporativ, aceasta urmând să preia operarea sistemului centralizat de termoficare de la falimentarul RADET”, a explicat Dumitrașcu. 

Termoenergetica, uitată în sertar

Potrivit acestuia, proiectul PNL a fost dezbătut cu toate forțele politice din Consiliul General și în final aprobat.

„Au trecut 6 săptămâni de la aprobarea înființării Termornergetica și executivul primăriei nu a fost capabil să înregistreze la Registrul Comerțului societatea astfel încât aceasta să fie funcționala la momentul falimentului RADET. Acesta e motivul pentru care au cerut amânarea aplicării hotărârii de faliment. În plus, doamna primar general nu a înțeles că am oferit o soluție, dar această soluție dă rezultate bune doar dacă societate este populată cu profesioniști, nu cu politruci și rude. Concluzia mea este că PSD-ului poți să-i pui pe tavă soluții care merg în toată lumea, ei reușesc să le compromită prin atitudine și năravuri și să le facă neoperaționale. Acesta e motivul cel mai serios pentru care odată cu schimbarea primarului general și a majorității din Consiliul General, trebuiesc evaluați directorii și selectați doar aceia cu reale calități profesionale demonstrate. Dar dincolo de construcția juridică și instituțională, asigurarea energiei termice și a apei calde ține de intensitatea și ritmul investițiilor PMB în modernizarea rețelelor de transport și distribuție. Nici din această perspectivă lucrurile nu stau bine. Analizați cifrele din buget și vă apucă de acum frigul”, a explicat Gabriel Dumitrașcu.

CGMB a aprobat, la sfârșitul lunii februarie, un proiect care prevede înfiinţarea societăţii „Termoenergetica Bucureşti S.A” „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică şi având în vedere falimentul RADET”, spun reprezentanţii PMB. Noua societate va fi „RADET 2”.

Potrivit proiectului, scopul înfiinţării unei noi companii este „raportat la necesitatea de a conserva continuarea şi funcţionarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înfiinţate, precum şi raportat la obligaţia Municipalităţii de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esenţiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viaţă al locuitorilor din Municipiul Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat cu 37 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

Practic, potrivit proiectului, s-a aprobat divizarea prin transferul simultat al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăţi, printre care şi Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ţine cont şi de decizia definitivă a Curţii e Apel Bucureşti, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înfiinţare a celor 22 de Companii Municipale.

„Scopul constituirii Societăţii Termoenergetica este prestarea şi furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…) producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, declara în februarie, că noua companie înfiinţată de CGMB, Termoenergetica, va prelua, „lin”, activitatea RADET-ului. Noua companie a fost înfiinţată, marţi, la limită de un vot, respectiv 37.

„Ceea ce tocmai s-a întâmplat este un nou început. Dacă nu trecea acest proiect, pentru noi, din punct de vedere tehnic, ar fi însemnat finalul, pentru tot ce însemna partea de reparaţii, care nu s-au mai făcut de 7 ani, nu se mai puteau face în continuare. De ce? Furnizorii au început deja să ne refuze, din cauza acestei situaţii de incertitudine. S-a dat dovadă de maturitate politică atunci când s-a votat acest proiect”, a declarat, marţi, Alexandru Burghiu, la Primăria Capitalei.

Potrivit acestuia, tranziţia către noua companie se va face lin.

„Tranziţia către noua societate se va face lin. Dacă mâine judecătorul declară falimentul, ne-ar da 60 de zile pentru continuarea activităţilor comerciale. Vestea bună este că avem unde să ne ducem. Dacă nu se vota acest proiect şi nu se vota proiectul, ne duceam în eter”, a mai declarat Burghiu, care a precizat că în cazul în care se va declara falimentul RADET, bucureştenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură.

1 COMENTARIU

  1. Si cu Termoenergetica si fara,tot in faliment subventionat (o noua forma a managementului corporativ)va fi cogenerarea in Bucuresti.E totusi o sansa.Daca tot se chinuie ME sa treaca CTE Mintia pe gaze naturale,ar trebui trecute centralele de la ELCEN pe combustibil nuclear.Poate vin ………..si finanteaza 51%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here