Cum explică Băluță de ce taie cablurile de internet și telefonie

0

Urmare a informațiilor comunicate în spațiul public de către Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP), confom cărora mai mulți operatori de telecomunicații s-au confruntat în ultima perioadă cu disfuncționalități majore în propriile rețele, din cauza faptului că Primăria Sectorului 4 a inițiat operațiuni de îndepărtare a rețelelor aeriene pe anumite străzi, fără preaviz, acest fapt cauzând întreruperea serviciilor de voce, internet și tv către consumatori, pentru o corectă informare a opiniei publice, Primăria Sectorului 4 și compania Netcity Telecom transmit următoarele precizări:

Demararea lucrărilor de supra-lărgire și modernizare a arterelor principale din zona cartierului Berceni, precum și faptul că Netcity s-a alăturat de la bun început demersului de eficientizare a infrastructurii din aria menționată au fost anunțate încă din luna mai a anului trecut.
Mai mult, în data de 28 septembrie 2018, Primăria Municipiului București a informat în mod direct toți operatorii de telecomunicații vizați, în legatură cu recepția, disponibilitatea și funcționalitatea deplină a rețelei Netcity pe arterele menționate. Informarea a pornit simultan, transparent inclusiv către reprezentanții ANISP și către Directorul Executiv al Asociației. La acel moment operatorii de telecomunicații au fost somați să ia toate măsurile necesare astfel încât dezafectarea cablurilor aeriene să nu provoace disfuncționalități serviciilor furnizate către clienții acestora.
Operatorii au avut la dispoziție un termen legal, transparent și comunicat prin toate canalele autorizate, de 4 luni (120 zile), conform HCGMB 173/2009, pentru migrarea rețelelor de fibră optică în subteran. Pentru exemplul de față, termenul acordat tuturor operatorilor pentru migrare a expirat deja cu un trimestru în urmă, încă din luna ianuarie.
Totodată, Primăria Sectorului 4 s-a asigurat, înainte de orice acțiune, că rețeaua Netcity este disponibilă pe arterele respective, că operatorii au fost anunțați din timp de necesitatea migrării cablurilor aeriene în subteran, că termenele legale de migrare au trecut și că dezafectarea cablurilor se face conform cadrului legal în vigoare.
De asemnenea, Primăria Sectorului 4 a depus eforturi considerabile și a făcut investiții semnificative în ultimii trei ani, în proiectul de supra-lărgire și modernizare a arterelor principale din cartierul Berceni, pentru ca toți locuitorii să poată beneficia de un confort sporit și de condiții mai bune de trai și, nu în ultimul rând, de un oraș frumos și modern. Desfășurarea și finalizarea lucrărilor a fost corelată cu dezvoltarea unei infrastructuri de telecomunicații moderne și nu poate fi amânată doar pentru că anumiți operatori ignoră nevoile orașului și nu se aliniază prevederilor legale.
În aceste condiții considerăm că este inadmisibil ca după mai bine de jumatate de an, cu o întârziere de 3 luni peste termenul legal de 4 luni, anumiți operatori să invoce, în continuare, pretexte subiective, fără un alt fundament real, iar operatorii care dețin cabluri instalate ilegal, fără autorizație, să prejudicieze succesul proiectelor de modernizare a orașului, confortul și condițiile de trai ale locuitorilor Sectorului 4 și să formuleze astfel de acuze publice.
De asemenea, este inadmisibil ca, în timp ce unii operatori au depus eforturi pentru a respecta întocmai cadrul legal și termenele de dezafectare a rețelelor aeriene, să existe operatori care nu își onorează obligațiile legale și generează, din vină exclusiv proprie, întreruperea serviciilor de telecomunicații către clienții lor, cetățeni ai Sectorului 4.
Este evident faptul că serviciile de telecomunicații reprezintă o nevoie de bază a orașului și că orice operator responsabil trebuie să arate respect pentru locuitori, pentru clienții lor și pentru oraș, dar le cerem să facă acest lucru în primul rând într-un mod legal, rațional și echilibrat, nu prin rețele construite ilegal și de multe ori haotic.
Menționăm că primii operatori au migrat rețelele aeriene în zona menționată imediat după anunțul Primăriei Capitalei, fără impedimente tehnice semnificative, printre aceștia aflându-se inclusiv mulți dintre membri ANISP.
Accentuăm că Netcity înțelege să se alăture proiectelor administrației publice locale pentru a crește bunăstarea cetățenilor orașului și s-a mobilizat pentru a construi, de la zero, în doar câteva luni, întreaga infrastructură subterană pe arterele respective.
Mulțumim operatorilor care s-au alăturat acestui demers de modernizare a cartierului Berceni, migrându-și rețelele aeriene încă din prima luna de la punerea în funcțiune a rețelei.
Considerăm că aceasta este abordarea corectă, care nu necesită nicio mediere suplimentară, pentru a deservi servicii de telecomunicații la calitatea și seriozitatea pe care o așteaptă cetățenii Sectorului 4 de la industria noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here