Hans Klemm, despre femeile antreprenor: Nu au modele şi nu beneficiază de mentorat

0

„Un raport al Senatului Statelor Unite a identificat trei obstacole aparte cu care se confruntă femeile antreprenor. Primul: femeile nu au modele şi nu beneficiază de mentorat. Modelele constituie o sursă de inspiraţie şi oferă îndrumare antreprenorilor şi micilor afacerişti,” a declarat Ambasadorul Hans Klemm la Gala “Women in Economy”, București, organizată de CONAF și C.M. Production.

Al doilea obstacol este decalajul de gen în salarizare. La nivel global, femeile au salarii cu 23% mai mici şi beneficiază de mai puţine creşteri de salariu şi promovări. Cu mai puţină bogăţie acumulată şi experienţă de afaceri la nivel de top, femeile se confruntă cu al treilea obstacol: accesul inegal la finanţarea şi capitalul de risc necesare pentru stabilizarea şi extinderea afacerilor. Startupurile înfiinţate de femei primesc 2% din fondurile de capital de risc disponibile. 

Redăm mai jos întreg discursul Ambasadorului SUA Hans Klemm la Gala “Women in Economy”

Domnule preşedinte, Excelenţele Voastre, sunt onorat să mă aflu aici în această seară pentru a celebra rolul femeilor în ecosistemul antreprenorial al României. Doresc să-i mulţumesc Cristinei Chiriac și CONAF pentru invitaţie şi să le felicit pe toate femeile antreprenor prezente aici în această seară.

Mâine este Ziua Internaţională a Femeii, dedicată realizărilor sociale, economice, culturale şi politice ale femeilor. Evenimentele organizate pe tot globul cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii vor promova eforturile de combatere a violenţei asupra femeilor în toate formele sale, de emancipare a femeilor şi fetelor şi de căutare a egalitării de gen în economia mondială.

Un raport al Senatului Statelor Unite a identificat trei obstacole aparte cu care se confruntă femeile antreprenor. Primul: femeile nu au modele şi nu beneficiază de mentorat. Modelele constituie o sursă de inspiraţie şi oferă îndrumare antreprenorilor şi micilor afacerişti. Probabilitatea ca persoanele care au mentori în profesie să pună bazele unei afaceri este de cinci ori mai mare. Al doilea obstacol este decalajul de gen în salarizare. La nivel global, femeile au salarii cu 23% mai mici şi beneficiază de mai puţine creşteri de salariu şi promovări. Cu mai puţină bogăţie acumulată şi experienţă de afaceri la nivel de top, femeile se confruntă cu al treilea obstacol: accesul inegal la finanţarea şi capitalul de risc necesare pentru stabilizarea şi extinderea afacerilor. Startupurile înfiinţate de femei primesc 2% din fondurile de capital de risc disponibile. 

Combaterea acestor probleme necesită angajament substanţial pe termen lung faţă de egalitatea de gen în rândul instituţiilor de stat, al sectorului privat şi al întregi societăţi. Schimbarea începe însă cu noi, indivizii şi liderii. La locurile noastre de muncă putem angaja femei; le putem plăti echitabil; putem oferi mentorat colegelor şi putem promova lideri femei. Putem refuza să tolerăm hărţuirea sexuală şi orice formă de violenţă asupra femeilor şi fetelor. Putem lua măsuri pentru a reduce prejudecăţile de gen la locul de muncă şi putem respinge stereotipurile de gen.

Vă rog să îmi permiteţi să menţionez trei lucruri pe care le fac Statele Unite în această provinţă. Luna trecută, preşedintele Trump a anunţat Iniţiativa pentru Dezvoltarea şi Prosperitatea Globală a Femeilor, menită să promoveze emanciparea economică globală a femeilor. Prin activităţi ale Guvernului SUA, parteneriate public-private şi un nou fond de dezvoltare inovator, această iniţiativă îşi propune să producă până în 2025 efecte asupra a 50 de milioane de femei din ţările în dezvoltare. Programul are trei obiective principale.

 În primul rând, să crească participarea femeilor pe piaţa globală a forţei de muncă şi promovările la locul de muncă, oferind femeilor educaţie de calitate, pregătire şi sprijin, pentru ca ele să poată obţine funcţii bine remunerate în economiile locale şi să aibă succes în acele posturi. În al doilea rând, să îmbunătăţească accesul femeilor antreprenor şi proprietar de afacere la finanţare, oportunităţi de piaţă şi pregătire pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor lor. Şi, în al treilea rând, să promoveze un mediu prielnic creşterii emancipării politice a femeilor, prin reducerea barierelor şi amplificarea protecţiei oferite de politici, legi, regulamente şi practici, deopotrivă publice şi private, în scopul facilitării participării femeilor în economie.

 Subliniind acest angajament faţă de antreprenoriat şi inovaţie, Statele Unite co-sponsorizează Summitul Global al Antreprenoriatului 2019, cea mai importantă reuniune mondială a antreprenorilor, investitorilor şi a celor care inovează. Această reuniune va avea loc în luna iunie la World Forum din Haga. Ea va prezenta antreprenori care constituie o sursă de inspiraţie, va da naştere unor noi colaborări şi oportunităţi de investiţii, de dezvoltare a unor idei concrete de afaceri şi de accelerare a soluţionării unor provocări globale. Sunt mândru că am sprijinit participarea mai multor români la ediţiile trecute ale summitului, inclusiv a Cristinei Chiriac, gazda noastră din această seară. Antreprenorii interesaţi se mai pot înscrie la ediţia din acest an până pe 22 martie.

 Tot în luna iunie, Ambasada SUA la Bucureşti va găzdui un eveniment în cadrul campaniei itinerante „Femeile în antreprenoriat: acces la finanţare”, organizată în cooperare cu Misiunea Diplomatică a SUA la Uniunea Europeană şi cu Forumul European al Tinerilor Inovatori. Vom colabora cu partenerii pentru a organiza o zi de ateliere şi seminare dedicate experţilor, menite să ajute femeile antreprenor din România să înveţe să lucreze cu societăţile cu capital de risc şi cu alţi investitori pentru a da viaţă ideilor lor.

 În concluzie, femeile precum dumneavoastră, din sala aceasta, sunt cele care conduc România către un viitor definit de prosperitate prin egalitate. Noi dorim să ajutăm şi vă rugăm să reţineţi că aveţi sprijinul nostru.

Despre CM Production

Capital Media Production este o companie nouă în spațiul media din România care are ca obiect de activitate dezvoltarea de produse noi și atractive în domeniul dezvoltării culturii economice și nu numai. Pe lângă divizia online care gestionează site-urile Banii.net, TopAntreprenori.ro, EnergyHub.ro și PiataPresei.ro, CM Production dezvoltă produse cu valoare adăugată mare precum Top 100 – Cei mai buni antreprenori, Top 50 Femei în Economie etc., dar și producții video de o înaltă calitate.

Despre CONAF

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este organizaţia care are ca obiectiv promovarea și susținerea antreprenoarelor din România. În plus, îşi propune creșterea competitivității, coagularea antreprenorilor din România, realizarea unei platforme comune de cooperare cu confederații internaționale, susținerea intereselor antreprenorilor în spațiul UE, schimb de experiență şi promovarea intereselor economice ale României.

CONAF reunește două mari Federații și cinci Asociații: Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Asociația Freelancerilor, Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), Asociația Română pentru Procotol și Ceremonial și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA) 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here