Ce se întâmplă dacă Anglia iese din UE pe 12 aprilie

0

Comisia Europeană anunță că, în condițiile în care este din ce în ce mai probabil ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană în 12 aprilie fără niciun acord, și-a încheiat astăzi pregătirile pentru un astfel de scenariu, care ar însemna că nu va mai exista o perioadă de tranziție, așa cum este prevăzut în Acordul de retragere, și va duce la grave perturbări pentru cetățeni și întreprinderi.


În urma solicitării care i-a fost adresată de prim-ministrul Theresa May, Consiliul European (articolul 50) a convenit joi, 21 martie, să prelungească până la 22 mai 2019 data ieșirii Regatului Unit din Uniune, cu condiția aprobării în Camera Comunelor, până la 29 martie 2019, cel târziu, a Acordului privind retragerea. Dacă Acordul privind retragerea nu va fi aprobat de Camera Comunelor până la data menționată, Consiliul European a convenit să acorde Regatului Unit o prelungire până la 12 aprilie 2019. Potrivit acestui scenariu, Regatul Unit ar trebui să indice o cale de urmat înainte de această dată.
Acest lucru înseamnă că, în cazul în care Acordul de retragere nu este ratificat până vineri, 29 martie, este posibil ca Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord la 12 aprilie. Comisia Europeană spune că este important ca toată lumea să fie pregătită pentru această eventualitate și să conștientizeze consecințele practice ale unui scenariu fără acord.
Ce înseamnă scenariul fără acord

  • Regatul Unit va deveni o țară terță și nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. 

  • De la acea dată, întreaga legislație primară și secundară a UE va înceta să se aplice Regatului Unit. 
  • Nu va mai exista o perioadă de tranziție, astfel cum se prevede în Acordul de retragere. Evident, o astfel de situație va cauza grave perturbări pentru cetățeni și întreprinderi. 

  • Într-un astfel de scenariu, relațiile Regatului Unit cu UE ar fi reglementate de dreptul internațional public general, inclusiv de normele Organizației Mondiale a Comerțului. 
  • UE va avea obligația de a aplica imediat normele și tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Această obligație include efectuarea de verificări și controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare și fitosanitare și verificarea conformității cu normele UE. În pofida pregătirilor considerabile efectuate de autoritățile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante întârzieri la frontiere. 
  • Entitățile din Regatul Unit nu ar mai fi eligibile pentru granturi UE și nu ar mai putea participa la procedurile de achiziții publice din UE în condițiile în vigoare în prezent. 
  • În mod similar, cetățenii Regatului Unit nu vor mai fi cetățeni ai Uniunii Europene. Britanicii vor fi supuși unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul Uniunii Europene. Și în această privință, statele membre au efectuat pregătiri considerabile în porturi și aeroporturi pentru a se asigura că aceste controale sunt efectuate cât mai eficient posibil. Cu toate acestea, întârzierile inerente unor astfel de controale nu pot fi excluse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here