Bugetul 2019 pentru autostrăzi, umflat artificial

0

În 2019 va fi la fel ca în anii trecuți: bugetul pentru autostrăzi va fi la fel de mic.

Ministerul Transporturilor va avea alocată anul acesta o sumă mai mare decât cea cheltuită efectiv anul trecut sau chiar decât cea primită la începutul anului. Creșterea reală este însă mult mai mică decât cea indicată de Guvern. Este vorba de bani pentru subvențiile de transport acordate de Guvern dar și pentru investiții în infrastructură, reparații capitale și modernizări ale rețelei rutiere sau feroviare. Ideea de creștere rezistă doar dacă această comparație este făcută cu 2018, un an deloc darnic cu cheltuielile publice în domeniu. Dacă situația este raportată la cea din 2017, este vorba de fapt de o scădere.

Potrivit legii bugetului de stat pe 2018, Ministerul Transporturilor a primit anul trecut 9,13 miliarde lei. Raportarea făcută acum de Guvern și care a dus la concluzia unei creșteri de 54,9% s-a făcut la suma cheltuită efectiv, nu la cea prevăzută în buget la începutul anului trecut.

Dacă se ia în calcul valoarea alocată la începutul lui 2018 creșterea este de 27%. Dacă mai luăm în considerare și o inflație de 5% anul trecut atunci creșterea este mai mică, respectiv 20%. În 2017 însă Ministerul Transporturilor a primit suma de 13,76 miliarde lei la începutul acelui an ceea ce înseamnă că în 2019 va primi mult mai puțin.

Acum Guvernul face comparație cu 2018 un an negru pentru infrastructură, măcar din punct de vedere a alocărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here