Dreptul de a comunica după arestare. România, avertizată de CE

0

Dreptul de a comunica după arestare şi dreptul de a fi asistat de un avocat nu sunt transpuse corect în legislația României.

Dreptul de a comunica după arestare. România, avertizată de CE

Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat României, Sloveniei şi Slovaciei, scrie Agerpres. Avizul vizează netranspunerea corectă a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat şi dreptul de a comunica după arestare.

Această directivă (Directiva 2013/48/UE) urmăreşte să asigure accesul la un avocat încă din primele etape ale procedurilor. Se referă la persoanele care fac obiectul unui mandat european de arestare (MEA). Dar și la persoanele suspectate şi acuzate în cadrul procedurilor penale. De asemenea, Directiva asigură că persoanele private de libertate pot informa şi comunica cu persoane terţe. Printre acestea, angajatorul sau membrii de familie, precum şi cu autorităţile consulare.

România nu a transpus în mod corect excepţiile de la dreptul ca o persoană terţă să fie informată cu privire la privarea de libertate şi condiţiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu îşi exercite dreptul de a fi asistată de un avocat, conform site-ului Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Slovenia și Slovacia prevăd excepții

Atât Slovenia, cât şi Slovacia prevăd excepţii de la dreptul de a fi asistat de un avocat. Acestea nu sunt permise însă în temeiul Directivei. În plus, normele din legea slovacă nu respectă cerinţele directivei referitoare la domeniul său de aplicare. În ceea ce priveşte primele etape ale investigaţiilor (poliţieneşti).

În iunie 2023, Comisia a trimis acestor trei state membre o scrisoare de punere în întârziere. CE le-a solicitat insistent să transpună corect Directiva. După examinarea răspunsurilor, Comisia a stabilit că, în continuare, transpunerea nu a fost satisfăcătoare. România, Slovenia şi Slovacia au la dispoziţie două luni pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie. În cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here