Chinezii încălzesc relațiile cu americanii. Xi pregătește o întâlnire cu Biden

0
Foto: Reuters

Chinezii încălzesc relațiile cu americanii, președintele Xi Jinping urmând să aibă o întâlnire cu omologul său Joe Biden.

Chinezii încălzesc relațiile cu americanii. Xi pregătește o întâlnire cu Biden

Chinezii încălzesc relațiile cu americanii. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken îl va primi pe omologul său chinez, Wang Yi, la sfârşitul săptămânii la Washington. Anunțul a fost făcut de înalţi responsabili americani, citați de AFP, conform Agerpres.

Convorbirile vor avea loc prevăzută de joi până sâmbătă. Evenimentul ar putea prefigura o vizită a preşedintelui Xi Jinping în Statele Unite până la sfârşitul anului.

Vizita lui Wang Yi la Washington, intervine în urma multiplelor contacte din ultimele luni între americani şi chinezi. Aceștia se străduiesc să „gestioneze în mod responsabil” tensiunile dintre cele două mari puteri rivale.

Discuțiile vor viza apropierea chino-rusă, războiul din Ucraina şi cel dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

China a criticat decizia Statelor Unite de a bloca săptămâna trecută o rezoluţie a ONU. Aceasta îndemna la o „pauză umanitară” între Hamas şi Israel.

Pentru Washington, întâlnirea cu Wang Yi va fi o oportunitate de a încuraja Beijingul să aibă „o abordare mai constructivă” în aceste două conflicte şi nu numai, a afirmat un înalt responsabil american, sub protecţia anonimatului.

Există multe puncte nevralgice în relaţiile bilaterale. Beijingul îl revendică ca parte a teritoriului din Taiwan. Activităţile Chinei în Marea Chinei de Sud reprezintă un alt subiect sensibil. Washingtonul a deplâns ferm coliziunea intervenită recent între nave chineze şi filipineze.

China s-a apropiat de Rusia lui Vladimir Putin şi se străduieşte să-şi extindă influenţa în lume, inclusiv în Orientul Mijlociu.

Este vorba despre „continuarea eforturilor noastre de a menţine deschise canale de comunicare” cu Beijingul şi „gestionarea responsabilă a competiţiei noastre”, le-a declarat un alt responsabil american de rang înalt jurnaliştilor când a anunţat vizita.

Nu au fost furnizate detalii potrivit cărora Wang Yi va fi primit de Joe Biden, scrie AFP.

În iunie, secretarul de stat Antony Blinken a fost primit de preşedintele chinez la Beijing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here