Salariul mediu net a ajuns la 4.600 de lei. Meseriașii cu cele mai mari creșteri

0

Salariul mediu net a crescut cu 16% în iunie 2023 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la 4.600 de lei pe lună. Cele mai accentuate majorări salariale au intervenit în activități de editare și extracția cărbunelui.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 7.364 lei, în luna iunie 2023, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decât în luna mai 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, în creştere cu 57 lei (+1,3%) față de luna mai 2023, se arată într-un comunicat publicat de Institutul Național de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (10.862 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (2.525 lei).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, a fost 104,9% în luna iunie 2023 față de luna iunie 2022. Potrivit datelor INS, indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 față de luna mai 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023.

Cele mai puternice creșteri

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 21,3% în activităţi de editare, respectiv cu 17,9% în extracţia cărbunelui superior şi inferior;
  • între 9,5% și 15,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi; • între 3,0% și 6,5% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, alte activităţi de servicii, alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, hoteluri şi restaurante.

Cele mai mari scăderi

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 10,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 9,3% în extracţia minereurilor metalifere;
  • între 5,5% și 8,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică;
  • între 1,5% și 4,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), tranzacţii imobiliare, captarea, tratarea şi distribuţia apei.

Evoluții în sectorul bugetar

În sectorul bugetar, în luna iunie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (-0,8%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,5%).

Conform INS, în învăţământ, câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,5% faţă de luna precedentă. În această activitate, evoluţia câştigului salarial mediu net din luna iunie 2023 comparativ cu luna precedentă a fost influențată de aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum și de acordarea ȋn luna mai 2023 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă) în marea majoritate a instituţiilor din învăţământul preuniversitar, de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare, de încetarea grevei5 din sistemul public de învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here