Cum evoluează exporturile de cereale ale Ucrainei. Estimări pesimiste la Kiev

0

Ucraina înregistrează momentan o ușoară creștere la exporturile de cereale, dar autoritățile de la Kiev se arată pesimiste în privința cifrelor pe întreg anul 2023.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut până la 2,56 milioane de tone în sezonul iulie 2023 – iunie 2024, în creştere faţă de 2 milioane de tone în acelaşi moment al sezonului trecut, arată datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters, conform Agerpres.

Exporturile au fost afectate după ce, luna trecută, Rusia a decis să părăsească acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, însă datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev nu oferă cifre detaliate cu privire la situaţia exporturilor după expirarea acordului cu privire la coridoarele maritime.

Cantităţile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat deja în sezonul actual includ 1,27 milioane de tone de porumb, 977.000 de tone de grâu şi 329.000 de tone de orz. Comparativ, de la începutul sezonului precedent şi până la data de 6 august 2022, Ucraina a exportat 1,3 milioane tone de porumb, 467.000 de tone de grâu şi 180.000 de tone de orz.

Exporturile pentru întregul sezon 2022/2023 s-au ridicat la 49 de milioane de tone, depăşind exporturile de 48,4 milioane de tone înregistrate în sezonul anterior. Majoritatea exporturilor de cereale în sezonul 2022/2023 s-au derulat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, în conformitate cu un acord intermediat de ONU şi Turcia în luna iulie a anului trecut pentru a răspunde la o criză alimentară mondială, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia şi blocada porturilor ucrainene. Rusia a părăsit acest acord la data de 17 iulie pe motiv ca solicitările Moscovei referitoare la relaxarea sancţiunilor impuse pentru exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti nu au fost îndeplinite.

Producţia de cereale a Ucrainei, un mare cultivator şi exportator de cereale, a scăzut în anul 2022 până la aproximativ 53 milioane de tone, de la recordul de 86 de milioane de tone înregistrat în anul 2021.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat că în anul calendaristic 2023, producţia de cereale ar putea scădea până la aproximativ 46 de milioane de tone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here