Consiliul Concurenței: Prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%

0

Prețurile medii ale alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu valori de până la 34%, în contextul aplicarii prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței, informează instituția, într-un comunicat.

„Astfel, comparativ cu prețurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanțuri de retail s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul strugurilor a înregistrat o scadere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al caror preț a scazut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%)”, se arată în comunicatul autorității de concurență.

Astfel, prețul mediu al carnii a scazut cu pâna la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scadere de pâna la 12,3% la 1 august fața de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea prețului, a raportat o scadere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. De asemenea, prețul laptelui proaspat românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menționat.

„În urma analizei, am remarcat scaderi ale prețurilor ce depașesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, daca vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Celelalte produse care se regasesc în coșul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zaharul și malaiul au înregistrat și ele reduceri de preț.

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roșii s-a constatat o creștere de 3,6%, pâna la prețul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna.

Reamintim ca la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgența a Guvernului care stabilește masuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de baza: pâine, lapte, brânza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Autoritatea de concurență reamintește că a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare, și precizari referitoare la aplicarea limitarii adaosului comercial cumulat în cadrul activitații de distribuție, limitare prevazută de ordonanța de urgența 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here