Taqa, Meridiam, Fluor, Transelectrica și E-Infra, în dialog cu statul român pentru HVDC

0

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a facilitat miercuri seria întâlnirilor cu reprezentanții companiilor Taqa, Meridiam, Fluor, Transelectrica și E-Infra, care colaborează în realizarea Proiectului Interconector de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5.000 MW de pe teritoriul României, pe coridorul magistralei de gaz BRUA și a viitoarei magistrale Tuzla-Podișor.

„Este un proiect strategic pentru țara noastră și pentru întreaga regiune, Interconectorul HVDC putând asigura preluarea energiei verzi produse în estul României, asigurând transportul unei cantități mari de energie, pe distanțe lungi, cu pierderi minimale către vestul României și către țările UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Potrivit documentului citat, interconectorul HVDC va oferi un grad ridicat de flexibilitate în zonele critice ale Sistemului Energetic Național, va facilita evacuarea puterii din noile proiecte de energie curată, va asigura stabilitatea și reziliența noilor surse de energie nucleară și eoliană offshore și va stimula producția de energie verde, aducând o capacitate suplimentară de evacuare din zona Dobrogea de 5000 MW, care poate fi extinsă în viitor prin instalarea de cabluri suplimentare.

„Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC) 5000 MW va asigura evacuarea unor cantități foarte mari de energie verde, oferind României și regiunii posibilitatea de a-și exploata importantele resurse de energie din zona Mării Negre, iar Europei una din cele mai mari surse de energie verde, prin coridorul România – Ungaria – Austria – Germania”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. „Cu resursele energetice din Bazinul Mării Negre și interconexiunile cu țările riverane Mării Negre, România va deveni un hub energetic pentru întreaga Europă. Cred că în acest fel, pe lângă stabilitatea energetică, România va avea și un preț al energiei dintre cele mai mici în anii care vin și se va poziționa drept lider în sectorul energetic european și global. Avem toate atuurile pentru a ne asuma și a ne ridica la înălțimea acestui rol”, a mai spus Burduja.

România urmărește îndeplinirea principalelor obiective ale noii politici din domeniul energiei și climei a Uniunii Europene, pentru anul 2030 și perspectiva pentru anul 2050, obiective asumate și de România, cu scopul de a gestiona în mod echitabil tranziția sectorului energetic românesc către producerea de energie curată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here