Incendiu la Rafinăria Petromidia. Roboți în echipele de intervenție

0
Sursa foto: ct100.ro

Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază la la Rafinăria Petromidia, la instalaţia de distilare a motorinei, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. În cadrul echipelor de intervenție acționează și patru roboți.

Peste 70 de pompieri intervin pentru stingerea incendiului izbucnit miercuri după amiază, la Rafinăria Petromidia, informează ISU Dobrogea, conform News.ro.

“Intervenim la acest moment cu nouă autospeciale de stingere, cinci ambulanţe SMURD, trei ambulanţe din cadrul SAJ, două autoscări. A fost activat Planul Roşu. Ne vin în sprijin alte cinci autospecialele de la Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea”, a declarat Ana Maria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Reprezentanții instituției au precizat că la misiunea de stingere a incendiului participă şi o autospecială transport roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov.

“Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici  deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative in misiuni complexe. Autospecialele au în componenţă patru roboţi (două cu motoare electrice şi două cu motoare termice) şi sunt destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii înregistrate la obiective şi platforme industriale, fixe şi mobile, precum şi în zone comerciale (cu potenţial de explozie), în spaţii închise sau deschise (contaminate chimic, biologic şi nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului”, a transmis ISU Dobrogea.

Sursa citată a menţionat că roboţii pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalaţia de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficienţă a misiunii de stingere, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, la nivelul judeţului Constanţa a fost crescută capacitatea operaţională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere.

Pentru locuitorii din Năvodari a fost trimis un mesaj Ro-Alert din cauza degajărilor mari de fum, iar verificările făcute de echipajul CBRN la faţa locului nu au arătat valori peste limita normală, care ar putea pune în pericol populaţia. Un pompieri a fost rănit la un picior în timpul intervenţiei, fiind transportat la spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here