General SRI: „E bine să interzicem TikTok”

0

Un general din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) susține că rețeaua de socializare TikTok, administrată de chinezi, ar trebui interzisă în țara noastră.

„E bine să interzicem TikTok, spre exemplu, dacă mă întrebați pe mine”, a declarat șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog, citat de Hotnews.ro.

„Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a spus Rog.

Potrivit acestuia, prin TikTok „chinezii pot să ia imagini, audio și ce mai vor ei de-acolo”.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut în luna mai recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.

DNSC susține că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.

Mai multe guverne din lume au ridicat problema de a interzice rețeaua de socializare chineză. Subiectul este amplu dezbătut în presa internațională. „De ce încearcă mai multe țări să interzică Tik Tok”, se intitulează o analiză publicată de cotidianul american The New York Times. „Guvernele și-au exprimat îngrijorarea că TikTok, care este deținut de compania chineză ByteDance, ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor”, scriu jurnaliștii americani.

Prima țară care a interzis TikTok, și a făcut-o în anul 2020, este India. State precum Marea Britanie, Franța, Canada, Australia, Noua Zeelandă au eliminat aplicația din device-urile de serviciu ale funcționarilor guvernamentali. De asemenea, oficialii Uniunii Europene au oprit accesul angajaților la rețeaua chineză, după cum informează NYT.

Conform datelor ByteDance, rețeaua de socializare TikTok avea anul trecut în România peste 6 milioane de utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here