Scandal cu iz penal la Opera din Iaşi. Directoarea Beatrice Rancea, audiată la DIICOT

0

Procurorii DIICOT – Iaşi au audiat-o, luni, pe Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi. Ea a fost ridicată de poliţişti pentru a răspunde la întrebări despre o anchetă care vizează nereguli financiare la Operă, prejudiciul fiind de 5 milioane de lei.

Alte 13 persoane sunt vizate în acest dosar.

Luni dimineaţă au fost făcute 26 de percheziţii domiciliare, în Iaşi şi Bucureşti, acuzaţiile din dosar fiind delapidare şi fals.

Conform procurorilor, începând cu 2014, în Iaşi şi Bucureşti mai multe persoane, conduse de Beatrice Rancea au obţinut sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii.

„Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi. Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii”, spun procurorii.

Astfel, banii au fost sustraşi prin multe achiziţii şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile.

Ministerul Culturii a anunţat că va colabora cu DIICOT în această anchetă.

Mai mulţi angajaţi de la Opera Iaşi au făcut în trecut plângeri la adresa managerului, inclusiv în instanţă.

„Noi, Sindicatul Artis Moldova, am făcut numeroase sesizări şi pe probleme administrative, nu numai de probleme de această natură. Probabil că e mult mai grav decât pare. Să vedem. Probleme au fost mereu şi au fost sesizate prin memorii, adrese, am încercat şi la instituţie să le rezolvăm dar nu s-a vrut. (…) Tot strigam ca în pustiu să se rezolve problemele pentru că nu se poate. Având acele rapoarte din punct de vedere administrativ, după părerea noastră, ar fi trebuit demisă”, a declarat Marius Aftaraghachi, liderul sindicatului Artis din cadrul ONRI, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here