Dan Air suspendă zborurile de la Brașov, aeroportul rămâne pustiu

0
Conducerea Dan Air și-a exprimat nemulțumirile într-o conferință de presă

Compania Dan Air, singurul operator aerian care efectuează momentan curse regulate de la Braşov, intenţionează să suspende operarea zborurilor de pe aeroportul de la poalele Tâmpei.

„Decizia vine pe fondul lipsei infrastructurii necesare pentru a asigura deservirea în condiţii rezonabile a aeronavelor noastre”, au declarat reprezentanții liniei aeriene, potrivit cotidianului local Bună ziua Brașov.

Aceștia au organizat marți o conferință de presă, în care și-au exprimat nemulțumirile față de situația existentă.

În weekend, operatorul aerian a anunţat că un avion Dan Air ce avea traseul Madrid-Braşov-Bucureşti a avut întârzieri de 16 minute la aterizarea pe aeroportul Braşov, oficialii companiei reclamând că întârzierea a fost cauzată de faptul că Administratia Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa a acordat prioritate unei aeronave care decola.

„Aeronavei Dan Air i s-a întârziat aterizarea pe Braşov, în condiţii de vreme neprielnică, pentru a permite decolarea unei alte aeronave. Acest lucru încalcă reglementările aeronautice în vigoare care prevăd că aeronavelor care se află în proceduri de apropiere pentru aterizare trebuie să li se dea prioritate, mai ales în condiţii meteo nefavorabile, aşa cum a întâmpinat la ora aterizării zborul Dan Air DN288”, au arătat reprezentanţii companiei.

Cei de la Romatsa spun însă că angajaţii din turnul de control virtual au procedat corect.

„În niciun moment siguranţa pasagerilor zborului DN288 Madrid-Braşov-Bucureşti nu a fost pusă în pericol, iar instrucţiunea controlorilor de trafic aerian către piloţi a avut în vedere tocmai asigurarea aterizării în condiţii optime, atunci când pista era liberă. Aeronava care se pregătea de decolare avea slot la aterizare şi conform normativelor europene este prioritară asigurarea decolării cu minim de întârziere”, a transmis Romatsa.

În replică, Dan Air a cerut instituției Romatsa să nu dezinformeze, deoarece „este vorba de o procedură depăşită, cea la care făcea referire, deoarece aterizarea are prioritate, în momentul în care procedura de apropiere pentru aterizare este începută”, mai ales în condiţii de vreme neprielnică.

Dan Air este o companie privată, cu capital 100% românesc, înfiinţată în 2017 de comandantul Dan Iuhaş. Aceasta operează de circa 5 ani pentru companii din Europa şi Orientul Mijlociu, precum Air Serbia, TUI, Transavia, Wizz air, Jazeera Airways etc.

Aeroportul Internaţional Ghimbav-Braşov a fost inaugurat pe 15 iunie, primul avion cu pasageri care a aterizat pe pistă aparţinând companiei aeriene Tarom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here