Stop păcănele la parterul blocului şi în localităţile mici!

0

Uniunea Salvaţi România a depus un proiect de lege care prevede ca sălile de jocuri de noroc să nu poată funcţiona în localităţile cu mai puţin de 5.000 de locuitori.

În localităţile mai mari, nu au voie în clădiri rezidenţiale sau la mai puţin de 300 de metri de o altă sală de jocuri.

Avem, pe de o parte, zeci de mii de victime, de oameni dependenţi, ruinaţi şi în prag de suicid, în special în zonele mai sărace, rurale. De cealaltă parte, avem operatori economici care fac profituri de miliarde de lei, care s-au extins până şi în cele mai uitate sate din ţară şi care au deschis săli de jocuri în lanţ, la fiecare parter de bloc, în mediul urban„, a declarat deputatul USR Tudor Pop.

Proiectul USR completează OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc în sensul introducerii unor noi criterii pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc.

Ce se propune

Concret, sălile de jocuri să nu-şi poată desfăşura activitatea în clădiri rezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă – practic, la parterul blocurilor – şi nici în spaţii care se află la mai puţin de 300 de metri de o altă sală de jocuri de noroc.

Totodată, pentru a diminua prezenţa sălilor de jocuri în mediul rural, proiectul prevede interdicţia ca acestea să funcţioneze în localităţi cu o populaţie mai mică de 5.000 de locuitori.

Proiectul USR ţine cont de legislaţia din ţări membre ale Uniunii Europene şi de paradigma centrată pe ideea că sălile de jocuri de noroc nu trebuie să fie uşor accesibile, ci trebuie să fie departe de „zonele vulnerabile” sau de clădirile rezidenţiale.

Cum e în alte ţări

Austria – operatorii de la nivelul tuturor landurilor trebuie să respecte, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, un raport maxim de un aparat de jocuri de noroc la 1.200 de locuitori.

Cehia – în oraşe precum Praga, Brno şi Ostrava au fost interzise complet jocurile de noroc.

Germania – în landul Baden-Wurttemberg, sălile de jocuri trebuie să fie plasate la cel puţin 500 de metri una de alta.

Letonia – sunt interzise jocurile de noroc în clădirile rezidenţiale, iar în Spania sălile de jocuri de noroc nu pot fi amplasate în zonele vulnerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here