Parteneriat strategic România – Japonia. Tehnologii pentru rezistenţa seismică, energie

0

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, la Tokyo, Japonia, o declaraţie comună cu prim-ministrul Fumio Kishida pentru instituirea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia.

Marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală, veche de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic, de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare„, a spus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, Japonia este cel mai mare investitor din Asia în România şi se doreşte o creştere substanţială a investiţiilor japoneze în ţara noastră.

Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piaţa românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuţia companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcţia podului suspendat de peste Dunăre, de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci şi pentru statele vecine„, a adăugat el.

Proiecte inovatoare în domeniul energiei

Iohannis a afirmat că România este interesată de schimburi de experienţă privind tehnologiile dezvoltate de Japonia pentru controlul vibraţiilor şi rezistenţa seismică.

Documentele semnate vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare. Vorbim despre construcţia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, şi, respectiv, proiecte precum producţia de hidrogen verde şi în domeniul energiei eoliene„, a mai spus şeful statului.

La acestea se adaugă crearea în România a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele.

El a mulţumit Japoniei pentru sprijinul pe care îl acordă atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here