Vizitatorii evenimentului Sărbătoarea Mierii de la Blaj – ajuns la a 13-a ediţie – au avut ocazia să testeze berea cu miere „Gloria” – artizanală, nefiltrată şi nepasteurizată.
Numele „Gloria” este legat de monumentul de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, care de altfel este reprezentat şi pe eticheta produsului. Afacerea a început acum patru ani, după o inspiraţie din Polonia.
Florin Ochiş-Mateş, managerul companiei de bere, a spus că în prezent se produc aproximativ 15.000 de litri pe lună, cu livrare la magazine specializate din România.
Sunt trei tipuri: roşie, blondă şi neagră. Nu se simte atât de puternic gustul de bere şi are o aromă, ne asigură el.
„Toate berile noastre conţin produse naturale: apă, malţ, hamei. Spre deosebire de altă bere, pentru a fi bună de consum, trebuie să stea 40 de zile la maturare. Nu există nimic artificial în procesul de fabricaţie. Se consumă la 2-3 grade iar valabilitatea este de trei luni maxim. Nu este pasteurizată şi nefiltrată„, a explicat Florin Ochiş-Mateş.
Se introduce într-un bazin malţ, apă, la o temperatură de 70 de grade, timp de o oră se malaxează, apoi se introduce în bazinul de fierbere. Acolo trebuie să ajungă la 100 de grade, unde stă o oră. În acel bazin se adaugă hameiul, se folosesc trei tipuri, în funcţie de tipul de bere. Ulterior, se transferă tot în tancurile de maturare. Cam acesta ar fi, pe scurt, procesul de producţie.
Mai e de spus faptul că, faţă de berile obişnuite, alcoolemia produselor „Gloria” este între 7 şi 8%.
Berea „Gloria” este produsul unui grup de trei companii. Apidava se ocupă cu mierea (60 de angajaţi), Apis – utilaje agricole (10 angajaţi) şi Berea cu miere – 2 angajaţi.
Sărbătoarea Mierii de la Blaj ţine până duminică, 26 martie.
Video: Blaj Info
[…] Citiți și: Berea cu miere, un produs exclusivist la Sărbătoarea Mierii de la Blaj – VIDEO […]