În ultimii ani, românii au ales în număr tot mai mare să își construiască propriile case în detrimentul apartamentelor la bloc impulsionați atât de costul ridicat al utilităților, cât și de pierderea încrederii în investitorii imobiliari, a căror reputație a fost afectată de cutremurele recente din Turcia și Siria.
Potrivit unei analize a platformei Vindem-Ieftin.ro, numărul celor care demarează un proiect de construcție a unei case cu suprafața de sub 100 mp, în regie proprie, a crescut în ultimii 5 ani cu aproximativ 15%. De asemenea, analiza indică un cost de pornire de aproximativ 40.000 de Euro pentru construcția unei case în regie proprie, de aproximativ 50 mp, costurile putând crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate și caracteristicile construcției.
„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou. Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.
Cum au evoluat prețurile materialelor de construcție în ultimul an
Analiza realizată de platforma Vindem-ieftin.ro indică creșteri chiar și de peste 25% pentru anumite materiale de construcție, din rândul celor necesare pentru construirea unei case în regim propriu.
Astfel, la începutul anului 2023, cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%. Creșteri au fost înregistrate și în cazul prețurilor pentru țeavă rectangulară – 18.92% și țiglă metalică – 9.29%. În schimb oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât în anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert – 27.84%.
Toate costurile sunt, însă, considerabil mai mari dacă ne raportăm la anul 2021, creșterile fiind chiar și de peste 100% în cazul unor materiale. Dacă în 2021, țigla metalică avea un cost de aproximativ 23 lei / mp, doi ani mai târziu prețul a sărit de 41 lei / mp. Cea mai mare creștere a înregistrat-o prețul pentru panourile tip-sandwich, care a ajuns de la un preț de 52.95 lei / mp, în 2021, la peste 130 lei / mp în 2023.