Sociologul Gelu Duminică: Trebuie să folosim tehnologia cumpătat, nu să ne folosească ea pe noi

0

Copiii folosesc prea mult smartphone-uri, tablete, laptopuri, comunică excesiv online, iar tehnologia aceasta ar trebui consumată cumpătat, nu să ne folosească ea pe noi – a avertizat sociologul Gelu Duminică la a doua ediţie a evenimentului SMART România – Educaţie în Business, organizat la Berăria Gambrinus (Bd. Regina Elisabeta, nr.38).

Sociologul Gelu Duminică a fost unul dintre speakerii invitaţi la această ediţie a SREiB pentru a dezbate problemele cu care se confruntă copiii în prezent.

Generaţia noastră şi generaţia actuală nu sunt atât de diferite. Doar că accesul la resurse este cu totul altul. Şi noi ne-am fi comportat la fel dacă am fi avut acces la internet, laptop etc. E o axiomă în sociologie care spune că un comportament depinde de context şi de situaţie. Noi ne duceam în parc şi băteam mingea, sâmbăta şi duminica la cinematograf, cine îşi permitea banii de bilet. Când au început să apară calculatoarele în anii ’90, cei care îşi permitea jucau jocuri până le ieşeau ochii din cap ca la melc”, a evidenţiat el.

Copilul nu se naşte bun, devine bun

Sociologul Gelu Duminică a explicat relaţia copiilor cu tehnologia şi cum ar trebui să reacţioneze părinţii.

Ce putem face pentru copii este să le dăm mai multă atenţie. Să fim mai aproape de ei. Pentru că un copil caută refugiu în altă parte în momentul în care nu primeşte ceea ce caută prima dată. Şi în momentul în care noi înşine stăm cu ochii în telefon non-stop, ce-o să facă!? Sunt părinţi care îşi învaţă copiii de mici să socializeze, să ofere, să dăruiască, să împartă. Copilul nu se naşte bun, devine bun. Nu se naşte sociabil, devine sociabil. Toate comportamentele sunt învăţate, nu sunt înnăscute. Tehnologia, în exces, ca şi apa pe care o bem, dăunează. Nu e problema tehnologiei, e problema că nu suntem învăţaţi să o consumăm cumpătat, să o folosim, nu ea să ne folosească pe noi”, a arătat Gelu Duminică.

VIDEO Gelu Duminică, speaker la SREiB 2

Acesta s-a referit şi la problemele din sistemul educaţional iar recomandarea sa este să croim mecanisme astfel încât să scoată ce e mai bun din fiecare copil în parte, pentru a ajunge la potenţialul său maxim.

Ce facem noi?! Îi distrugem – şi în familie de foarte multe ori, şi în şcoală”, a adăugat el, referindu-se la faptul că uneori părinţii îi critică pe cei mici dacă nu au rezultate bune la şcoală precum alţi colegi.

Cum am ieşit din pandemie

Sociologul Gelu Duminică s-a referit şi la ultimii ani, incluzând şi pandemia de COVID, în care a remarcat o solidaritate fantastică, dar şi clivaje în cadrul societăţii.

Clivajele dintre bogaţi şi săraci s-au adâncit. Dar sunt şi lucruri care s-au îmbunătăţit. Şi aici mă refer la tipul de solidaritate publică atunci când există un caz de discriminare sau nevoie de suport. Nu cred că tot ceea ce a însemnat perioada COVID ne-a dat atât de tare peste cap. Ne-a dat şansa să vedem ce merge şi ce nu merge, să ne uităm într-o oglindă şi să vedem ce suntem de fapt şi ce avem de îmbunătăţit. În perioada COVID, societatea asta a arătat de toate: solidaritate fantastică, iar într-o parte din populaţie că e extrem de individualistă”, a menţionat el.

Discriminarea în societate

Din punct de vedere al discriminării etnice, e o boală lungă pentru o societate care nu a fost învăţată altceva decât să-l urască pe celălalt, spune el: „Dacă nu stai cuminte, vine ţiganul şi te fură”.

Marea problemă nu e cum am fost, ci ce facem mai departe. Din nou revin la ideea de a conştientiza unde suntem. Suntem într-un moment în care retrăim sfârşitul anilor ’30, în care extremismul stă la colţ, în momentul în care un partid care are un nume de „metal preţios” are toate şansele să ocupe 25% din viitorul Parlament. Avem un război lângă noi, s-a întâmplat o nenorocire în Turcia şi Siria, avem o inflaţie accelerată, avem şi o clasă politică care este la un minimum de încredere şi avem o pauperizare excesivă a societăţii”, a mai afirmat speakerul.

În opinia sa, România se poate însănătoşi doar dacă se investeşte în punctele de deblocare demografică, dacă aducem diversitate în interior.

Cum facem asta, când noi avem probleme cu minorităţile istorice? Mă gândesc dacă nu cumva ţine de noi, să face o contrabalanţă la ceea ce se întâmplă, pentru că schimbarea unei societăţi începe cu fiecare dintre noi. Întotdeauna” – a fost concluzia sa pentru ca lucrurile să meargă mai bine în societate.

Alţi speakeri la SREiB 2:

Corneliu Bodea, CEO al Adrem şi CRE

Anca Tală, antreprenor Grădiniţa Diamond Kids

Andreea Mitroescu, psiholog

Ana Bodea, tânără actriţă

Cum atragem mai mulți turiști, avem nevoie de un nou BRAND, cum îmbunătățim calitatea serviciilor? Căutăm răspunsuri luni, 13 februarie, la Berăria Gambrinus, la o nouă dezbatere SREiB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here