Diaspora nu mai vrea la vot în turul 2 al alegerile prezidențiale

0

Românii din diaspora au ieșit în număr record la votul pentru alegerile prezidențiale. Peste 670.000 de români au votat în străinătate.Procesul electoral a decurs normal, fără incidente majore și fără să fie nevoiți să aștepte la cozi, spre deosebire de alegerile precedente. O româncă stabilită în Suedia a povestit la Digi24 cum s-a desfășurat procesul electoral în țara sa de adopție. Ea a povestit că mulți dintre românii din Suedia, dezamăgiți de rezultatele primului scrutin, au spus că nu vor să mai voteze în turul al doilea.

„(Procesul electoral n.r.) a fost o surpriză extrem de plăcută, deoarece ambasada s-a organizat destul de bine, procesul a fost electronic în cea mai mare parte. Votul s-a desfășurat în nu mai mult de 30 de secunde, nu s-au văzut acele cozi, acea suferință, acea teroare de a nu putea vota.

Am vorbit cu mulți conaționali deoarece fac parte și dintr-o platformă de jurnalism cetățenesc, numit rezist TV, deci am avut posibilitatea să fac mai mult interviuri.

Lumea a venit cu foarte mare speranță. Vă dau un exemplu: aici în Suedia, Iohannis a luat 2.000, Barna a luat 1.950, iar Dăncilă a luat 73. După închiderea urnelor în România și exit-pollul, care ne-a arătat rezultatul din țară, ultimii care au votat au fost destul de dezamăgiți. Noi ne îngrijorăm ca nu cumva să renunțe lumea în turul doi, mai ales că avem acum toate condițiile necesare pentru a ne exercita acest drept”, a spus Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.

Legat de faptul că românii din Suedia nu vor să mai iasă la vot în turul doi, românca a declarat:

„Așa am auzit după interviurile pe care le-am luat după închiderea urnelor în România, cu ultimii care au votat în acea oră, care este diferența de fus orar între România și Suedia. Noi, voluntarii și cei de la ambasadă o să ne implicăm cât putem ca să nu-i lăsăm pe românii noștri să renunțe la această posibilitate, deoarece eforturile care s-au făcut pentru a fluidiza votul în diaspora au fost enorme și trebuie onorate”, a declarat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.

Votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale 2019 a durat, în premieră, trei zile. Astfel, pentru primul tur al alegerilor, românii din diaspora au putut vota în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie. Aceeași regulă se aplică și la cel de-al doilea tur, astfel că românii sunt așteptați la vot în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here